Hirdetés
APA - Bécs

Tavaly 38 osztrák városban lépte túl a levegő mikrorészecske szennyezése a megengedett határértéket a Verkehrsclub Österreich (VCÖ) által készített tanulmány szerint. A legmagasabb értékeket Graz, Köflach és Bécs területén mérték.

Grazban két mérőhelyen 131, illetve 129 napon, Köflachban 97 napon, Bécsben pedig 95 napon keresztül haladta meg a szennyezési érték a megengedett felső küszöböt.

A talajközeli és ezért az emberi egészségre fokozott veszélyt jelentő mikrorészecske szennyezés legfőbb okozója a közlekedés. “A közúti közlekedés a dízelkorom kibocsátással, az abroncsok kopásával és az út felvert porával járul hozzá a levegőszennyezéshez. A közlekedés által okozott szennyezés az ipari és háztartási füst- és koromkibocsátással szemben belélegzési magasságban terül el. Sürgős intézkedéseket tartunk szükségesnek a közlekedés által okozott légszennyezés mértékének csökkentése érdekében”. A VCÖ a vizsgálat eredményeire tekintettel újabb követelést fogalmazott meg a tömegközlekedési lehetőségek bővítésére, a gyalogos és kerékpáros forgalom körülményeinek a javítására, valamint a díjfizetéses behajtási zónák kijelölésére agglomerációs központokban.

A mikrorészecskék asztmás megbetegedéseket, bronchitist, de akár tüdőrákot is okozhatnak. A terhelési küszöböt akkor lépi át a szennyezés, ha 35 napon keresztül a napi átlagos szint meghaladja a köbméterenkénti 50 mikrogrammot. A jövő év elejétől az időtartamot 30 napra csökkentik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás