Hirdetés
greenfo/mti

A kóbor kutyák helyzetén úgy lehetne javítani, ha a gyepmesteri telepeket menhelyek, állatotthonok váltanák fel – értettek egyet Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos és osztrák állatvédők, akikkel Süth a napokban egyeztetett a magyar kóbor kutyák helyzetéről.

Az ehhez szükséges jogi környezet megteremtésére az idén szeptember 1-jével életbe lépett új kerettörvény alapján most lehetőség van.

Az országos főállatorvos azért találkozott osztrák állatvédőkkel, mert Madeleine Petrovic alsó-ausztriai tartományi képviselő, a zöldek frakcióvezetője és szövetségi szóvivő-helyettese, valamint a magyar származású Gabriele Jacoby bécsi színésznő megkülönböztetett figyelemmel kíséri a kóbor kutyák helyzetét nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is.

Közös álláspont alakult ki a tekintetben is, hogy fontos feladat a kóbor kutyák számának csökkentése. Ennek egyik legfontosabb legfontosabb eszköze a megfelelő iskolai oktatás-nevelés, továbbá az ivartalanítás, valamint a visszakereshető, egyedi azonosítás lehetőségének megteremtése – tájékoztatta a találkozóról az MTI-t Dékány Andás, az agrártárca szóvivője.

Az osztrák és magyar állatvédők határozott véleménye az volt – miután az osztrák aktivisták magyar állatvédő szervezetek képviselőivel is találkoztak -, hogy az ebek chipes megjelölése eredményes lehetne, mert az állatok tartásával felhagyó tulajdonosok könnyen megkereshetők és büntethetők lennének.

A magyar országos főállatorvos az eszmecserén az általa vezetett szolgálat nevében ígéretet tett arra: az egyre nagyobb méreteket öltő illegális kutyakereskedelem visszaszorításához szükséges intézkedéseket is megteszi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás