Hirdetés

A klímaváltozás megelőzését célzó kiotói egyezmény várhatóan az ősz elején lép érvénybe, de Magyarország még ez előtt csatlakozik a megállapodáshoz – közölte Nemes Csaba, a Környezetvédelmi Minisztérium főcsoportfőnöke.
A témáról hétfőn kezdődött nemzetközi konferencia Budapesten. A CarboEurope néven megrendezett négynapos rendezvényen Európa több mint 150 tudósa vitatja meg a széndioxid-kibocsátás mérésével kapcsolatos legújabb eredményeket. Az ENSZ égisze alatt 1997 decemberében Kiotóban elfogadott jegyzőkönyv szabályozásairól január óta egyeztetnek a magyarországi minisztériumok képviselői. A egyezmény ratifikálásának pontos időpontjáról, módjáról a kormányzat március végéig dönt – közölte Nemes Csaba.

Az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló megállapodás akkor válik hatályossá, amikor az egyezményhez csatlakozó országok kibocsátott széndioxidhányada eléri a világon megtermelt összes széndioxid-mennyiség legalább 55 százalékát. A szeptemberi johannesburgi környezetvédelmi világtalálkozóig az Amerikai Egyesült Államok nélkül is “összegyűlik” az egyezmény életbelépéséhez szükséges kibocsátáskvóta. Magyarország a kiotói jegyzőkönyvben azt vállalta, hogy 2010-ig 6 százalékkal csökkenti a 80-as évek végén mért széndioxid-kibocsátását. Ezt a célt az ország a gazdasági átalakulás következtében már most legalább 10 százalékkal túlteljesítette, azaz a másfél évtizeddel ezelőttihez képest jelenleg mintegy 16 százalékkal kevesebb széndioxid jut a légtérbe.
A kiotói egyezmény a széndioxid-kvótáját nem teljesen felhasználó országok, így várhatóan Magyarország számára engedélyezi, hogy megmaradt kapacitásával mérsékelhesse más országok kvótatúllépését.
2002. március 4.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás