Hirdetés

Az október 6-án és 7-én immár tizedik alkalommal megrendezett világnapon Európa-szerte madarászok ezrei vettek részt. A Birdlife International által szervezett, az őszi madárvonulás idejére időzített eseményt hazánkban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálta. A szervezők célja idén is elsősorban az volt, hogy minél több emberhez eljusson a természetvédők üzenete a madárvilág és a természet védelmének fontosságáról, a természetvédelmi szervezetek munkájának jelentőségéről.
Magyarországon 135 helyszínen folyt madármegfigyelés, 3289 fő részvételével. A megfigyelők összesen 388063 madarat láttak; a legnagyobb példányszámban megfigyelt faj a dankasirály (66624 példány), a seregély (56955) és a tőkés réce (53424) volt. Kuriózumnak számítottak viszont a vonuló molnárfecskék és fehér gólyák, illetve az olyan ritka fajok, mint a kerecsensólyom, a parlagi sas, a kis kárókatona, illetve vándorsólyom. A megfigyelések tanúsága szerint megérkeztek hazánkba a minden évben vonulás közben pusztáinkon megpihenő darucsapatok előőrsei. A vizek környékén, illetve egyes mezőgazdasági területeken nagy lúd- és récecsapatok mozgását figyelték meg a madarászok.
A budapesti Margit-szigeten, a kisállatkert mellett felállított sátrakban játékos vetélkedőn is részt vehettek az érdeklődők, illetve megvásárolhatták a Madártani Egyesület gondozásában megjelent könyveket, madárhang-CD-ket. A CD-kbe a helyszínen bele is lehetett hallgatni, ugyanis a vetélkedő egyik feladata különböző madárhangok felismerése volt.
A világnap egyben verseny is az országok között; az első összesítések szerint Magyarország a helyszínek számát tekintve első helyen, a résztvevők és a látott madarak számát figyelembe véve a második helyen végzett az európai országok között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás