Hirdetés
MTI

EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját annak emlékére, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok: egyszerre kilenc Svédországban.

Az EUROPARC Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége, amely 1997-től hordozza új nevét) 1973-ban alakult, s 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. A szervezet abból a felismerésből született, hogy a természeti erőforrások minőségi fenntartását ma már nem lehet egyes nemzeti parkok vagy országok határain belül megoldani. Csak nemzetközi összefogással, a tapasztalatok, ismeretek cseréjével, az élőhelyvédelmi programok összehangolásával, megújult természet megőrzési politikával lehet tartós eredményeket elérni. Május 24-én az egész Európára kiterjedő, kampányjellegű rendezvénysorozat a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni, illetve igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket. Magyarországon 2002 márciusában avatták fel a tizedik nemzeti parkot, az Őrségi Nemzeti Parkot (előtte az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági Nemzeti Park nyerte el ezt a címet), s már megkezdődött a Szatmár-Beregi Nemzeti Park létrehozásának szervező munkája. Bár a nemzeti parkok számát nem lehet a végtelenségig növelni, az ország természeti értékeit nem csak a védett területeken lehet és kell megóvni. Az 1996-ban elfogadott természetvédelmi törvény nyújt erre átfogó – a nemzeti parkokat is magában foglaló – szabályozást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás