Hirdetés
Független Hírügynökség

56, hulladékkal teli konténer érkezett meg vonaton Hamburgba tegnap Nápolyból, a szemétválságtól sújtott dél-olasz városból. A szállítmány része annak a megállapodásnak, amelynek értelmében Németoszág segíti Nápolyt, hogy kikeveredjen a krízisből.

A hosszú szerelvény, amely több száz tonna szemet hozott, hogy egy hamburgi égetőben megsemmisítsék, 44 órán tartó út végén érkezett meg az észak-német kikötővárosba. Hamburg, amely a Német Szövetségi Köztársaság egyik önálló városállama, a hamburgi városrégió központi helye, vállalta, hogy 30 ezer tonna nápolyi szemetetéget el a következő 10 hétben. Nápolyban hónapok óta szeméthegyek bűzlenek az utcákon. Becslések szerint több tízezer tonna hulladék gyűlt már össze a városban és Campania régióban. A térségben 14 éve tart a válság . Többször voltak már zavargások a városban, ahol a hatóságok és a helyi lakosság szerint a városi maffia, a Camorra húz hasznot abból, hogy Nápolyt szemétlerakónak használja.

Silvio Berlusconi kormányfő szerdán közölte, hogy a katonaság által őrzött nemzeti stratégiai objektumokká nyilvánítják a régió hulladéktelepeit. A szemétszállítás megakadályozása, az útblokád, a telepekre való behatolás hat évig terjedő börtönnel sújtható. A szemétproblémára harminc napon belüli megoldást ígért Berlusconi, aki a katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolasót nevezte ki kormánybiztosnak. A szeméttelepek és égetők helyszínei a hivatalos közlönyben való megjelenésig titkosak, hogy megakadályozzák a tiltakozásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás