Hirdetés

A Greenpeace aktivistái 2004. július elejétől terjesztik a génmódosított élelmiszerekről szóló tájékoztató füzetüket. A tájékoztató füzet megjelentetésével a Greenpeace elsődleges célja a fogyasztók tájékoztatása. A füzetben közölt lista a tíz legnagyobb szupermarket és mintegy 220 gyártó álláspontját tartalmazza, hogy árulnak-e, illetve gyártanak-e génmódosított (GM) összetevőt tartalmazó élelmiszereket.

Több hónapos előkészítő munka, a forgalmazók és a gyártók körében végzett felmérés előzte meg a GM-mentes élelmiszer-ismertető megjelenését. A Greenpeace világméretű génmódosítás elleni kampányának keretében eddig több mint 20 országban adott ki hasonló ismertetőt. A fogyasztók ellenállása miatt a legtöbb nemzetközi nagyvállalat már elkötelezte magát, hogy nem használ génmódosított összetevőt.
A GM-mentes élelmiszer-ismertető segít, hogy a fogyasztók megismerjék a géntechnológia eredetét és veszélyeit. „A kiadvány gyakorlati segítséget nyújt a tájékozódáshoz. A füzetünkből megtudhatják az emberek, mely élelmiszergyártók és -forgalmazók garantálják, hogy nem készítenek, és nem forgalmaznak génmódosított élelmiszereket. Az új kiadványt egyelőre üzletek, áruházak környékén terjesztjük, de természetesen a www.greenpeace.hu  honlapról is letölthető a füzet tartalma” – mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányszervezője.
Pusztai Árpád biokémikus, a Skót Királyi Akadémia tagja frissen megjelent könyvében, A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága című munkájában leírja, hogy „az eddigi kutatások eredménye annyira szerény, hogy ebből teljesen lehetetlen a GM-táplálékok biztonságára megbízható következtetéseket levonni.” Szerinte a fogyasztók számára az egyetlen biztonságos stratégia, hogy kihagyják táplálkozásukból a GM-növényeken alapuló élelmiszereket.

Május elsejétől kötelezően meg kell jelölni a termékek címkéin, ha génmódosított összetevőket tartalmaznak, vagy ilyeneket használtak fel a gyártás során. A fogyasztó az ismertető alapján megtudhatja, mely szupermarketekbe mehet be anélkül, hogy félnie kellene az ott található génmódosított élelmiszerektől. A Greenpeace által összeállított lista alapján a gyártók 60 százaléka garantálja, hogy nem használ génmódosított összetevőket élelmiszereiben. A lista nem tartalmazza a hús-, és tejipari termékek gyártóit, mert a Greenpeace további kutatást tervez, ezen a területen, hogy megtudja, használnak-e génmódosított takarmányt az állatok etetéséhez.
Az új európai szabályozásnak is megvannak a maga hiányosságai. Azoknak az állati termékeknek (tojás, tej, hús), amelyek génmódosított takarmánnyal táplált állatból származnak, nem kell viselniük a „genetikailag módosított” jelzést. „Célunk, hogy a fogyasztókkal közösen nyomást gyakoroljunk a füzetben található, GM-mentességet nem garantáló gyártókra és forgalmazókra.
Ha valamelyik gyártó vagy forgalmazó módosítani kívánja álláspontját, vagy nem kerestük meg levélben, de szeretne felkerülni a listánkra, kérjük jelentkezzen e-mailben az info@greenpeace.hu  címen, vagy hívjon minket a honlapon és a telefonkönyvben is megtalálható számunkon” – fejezte be Nemes Noémi.
További információ: Nemes Noémi, kampányszervező, Greenpeace 06-204-696-909
Weinbrenner Gábor, szóvivő, Greenpeace 06-205-155-928

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás