Hirdetés
greenfo

Immár egész Portugália területét sújtja a hőség és a rendkívüli aszály. Ilyen súlyos szárazságra nem volt példa az 1940-es évek óta az ibériai országban.

Hőhullám tombol Görögországban is. Portugália területének közel 80 százaléka él át “rendkívüli” szárazságot, de a maradék 20 százalékban is régen láttak már csapadékot. A Nemzeti Vízintézet jelentése szerint az októberben kezdődött szárazság július első felében átterjedt a hegyvidékekre is, amelyeket eddig megkímélt az aszály.

A legkatasztrofálisabb a helyzet a déli Alentejo és Algarve tartományokban. Jelenleg 21 településen kell vízkorlátozásokat alkalmazni, több mint 26 ezer embert csak lajtos kocsikkal tudnak vízzel ellátni. Több mint ezer tűzoltót vezényeltek az ország különböző részeire és helyeztek készültségbe az erdőtüzek miatt, miközben az ország belsejében nem ritka a 40 Celsius fokos hőség. A tüzek már 30 ezer hektárnyi erdőterületet pusztítottak el az idén, 30 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A Lisszabontól 250 kilométerre északra fekvő Seia melletti sűrű erdőben kitört tűz miatt a tűzoltóknak négy falu lakosságát ki kellett telepíteniük. A portugál polgári védelem szerint jelenleg kilenc helyen tombolnak erdőtüzek egyelőre megfékezhetetlenül.

A szárazság a víztározókat is érinti: a dél-portugáliai Ourique közelében egy tó teljesen kiszáradt; eddig 75 tonnányi elpusztult halat szedtek ki medréből. Számos más tóból kifogták a halakat, hogy a további pusztulást megakadályozzák. A portugál statisztikai hivatal előrejelzése szerint az idén kevesebb mint felére csökken az ország gabonatermése az aszály miatt. A portugál gazdaszövetség mintegy 2 milliárd euróra becsüli a várható veszteséget.

A lisszaboni kormány országos kampányba kezdett, hogy figyelmeztesse a lakosságot a szárazság veszélyeire. Humberto Rosa környezetvédelmi államtitkár a Jornal de Negocios című napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy minden háztartásba küldenek egy képeslapot, amelyen felhívják a figyelmet a vízzel való takarékosságra. Csütörtökön Portugáliába várják Mariann Fischer-Boelt, az Európai Unió bizottságának mezőgazdasági és környezetvédelmi biztosát, hogy felmérje az aszály okozta helyzetet.

Hőhullám érte el szerdán Görögországot is, de szakemberek szerint ez csak 48 óráig tart. Athénban már reggel 36 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, kora délután még árnyékban sem volt kevesebb 40 foknál. Máris rekordszintre emelkedett az áramfogyasztás a klímaberendezések csúcsra járatása miatt – közölte az elektromos művek. A görög főváros 25 klimatizált teremmel áll enyhülést kereső lakosai rendelkezésére a forróság két napján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás