Hirdetés

Fodor Gábor zöldminiszter április elsejével Márkus Ferencet nevezte ki az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának. Az új vezető okleveles agrármérnök, természetvédelmi ökológus, több évtizedes természetvédelmi munka- és vezetői tapasztalattal rendelkezik az állami és a civilszférában egyaránt.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. január 18-án írta ki az igazgatói pályázatot, amelyre öten jelentkeztek. A bírálóbizottság mindenkit meghallgatott személyesen is, majd egyhangúlag a WWF Magyarországi Alapítvány eddigi ügyvezető igazgatóját, Márkus Ferencet javasolta az Őrségi Nemzeti Park vezetői posztjára.

Márkus a tábla előtt.jpgFodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezdeményezésére ez év január 23-án fogadta el a Kormány azt a rendeletmódosítást, amelynek célja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság önállóságának visszaállítása volt. A 15/2008. sz. Kormányrendelet 2008. április 1-én lép hatályba. Az önállósítás eredményeképp – költségvetési többletkiadás nélkül – lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti park jelentős pályázati forrásokhoz jusson, s regionális természetvédelmi-turisztikai központtá váljon.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területe ugyanaz, mint a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal történt összevonásuk előtt, vagyis Vas megye területe – kivéve a Fertő-Hanság Nemzeti Park Vámoscsalád és Nagygeresd községhatárok közé eső területét -, illetve Zala megyében Csöde, Felsőszenterzsébet, Magyarföld, Szentgyörgyvölgy és Zalalövő települések teljes közigazgatási területe.

Az Őriszentpéter központú Őrségi Nemzeti Park egyik kiemelt feladata lesz a kezelésébe kerülő Pityerszeri Skanzen turisztikai fejlesztése, ahol a Regionális Operatív Program (ROP) többszáz millió forintos pályázatainak segítségével korszerű látogatóközpont épül. A tervek szerint Vendvidéken, Apátistvánfalván egy volt határőrlaktanyából – szintén ROP-os forrásból – az úgynevezett “Nyugati Kapu” látogatóközpont és élményút épül. A nemzeti park fejlesztésének másik új eleme a “Keleti Kapu”, ami a Szőce melletti tőzegmohás láp jelenleg is meglévő kutatóházának átépítésével jön létre. Ezt – a tervek szerint – természetvédelmi bemutató tanösvénnyel és kerékpárúttal kiegészülve vehetik igénybe a látogatók.

Fodor Gábor kinevezése óta szorgalmazta az Őrségi Nemzeti Park önállóságának visszaállítását, valamint kiemelt célja a nemzeti parkok megerősítése is, hogy azok hatékonyabban végezhessék az élőhelyek megőrzését és rehabilitációját, a tájgazdálkodást, valamint nagyobb szerepük legyen a környezeti nevelésben is, és így az adott térség fejlődését is elősegítő ökoturisztikai központtá válhassanak.

Kapcsolódó anyagok:

Visszanyerte önállóságát az Őrségi Nemzeti Park

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás