A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mno.hu

Az év természetfotósa világpályázatot a londoni Természetrajzi Múzeum és a BBC Wildlife Magazin hirdeti meg. Máté Bence ezen a versenyen öt éve szerepel kiemelkedő teljesítménnyel: 2002-ben az év ifjú természetfotósává választották, legutóbb pedig neki ítélték a legkiemelkedőbb kollekcióért járó elismerést, az Eric Hosking-díjat.

Magabiztos, csupa energia fiatalember. Pontosan tudja, mit akar. Óriási hátizsákkal érkezik a megbeszélt találkozóra. Kell a hely a bonyolult fotófelszerelésnek és a rengeteg tartozéknak. Fényképez, cikkeket ír, utazik, most éppen Norvégiából tért haza. Kisgyerekkorától a fényképezés a szenvedélye. Általános iskolás volt, amikor egy régi Zenit géppel elkezdett fotózni – főleg madarakat, eleinte nem nagy sikerrel. Később kölcsönkapott egy fotópuskát, és mire a középiskola második osztályába lépett, a fényképezés megszállottja lett. Tanár szülei örültek, hogy elfoglalja magát, amiben tudták, támogatták, de nehéz volt meggyőznie őket, hogy nem igazán szeretne tovább tanulni.

Az érettségi előtt hat hónapra Londonba utazott, hogy valamennyire megtanuljon angolul. Beiratkozott egy nyelviskolába, fizette az albérletet, a pénze gyorsan fogyott. Szórólapokat terjesztett, füvet nyírt, és kitartóan ostromolta egy gyorsétterem vezetőjét, hogy adjon neki munkát. Az illető végül adott. Kemény próba volt, egyedül kellett helytállnia ismeretlen világban. Fotózásra itt nemigen jutott ideje. Ma már tudja, hogy az a fél év elég volt ahhoz, hogy” itthon elboldoguljon a falusi turizmussal.
Néhány év alatt ugyanis rájött, miből akar megélni. Fotós vendéglátásból. Barátjával vett egy tanyát az Alföldön, a pusztaszeri tájvédelmi körzetben, és az el múlt évet főként ennek a felújításával töltötte. Kijárta a kellő engedélyeket, leshelyeket épített, sőt már vendégeket is fogadott. Nem busznyi turistát, egyszerre csak két-három embert. Végigjárja velük a leshelyeket, és olyan körülményeket teremtett, hogy a lehető legjobb képeket készíthessék el. Az országban nincs hasonló vállalkozás.
Hogyan tudja összeegyeztetni a természet fotózásához szükséges végtelen türelmet és az állandó pörgést? – kérdezem tőle. Mindennek megvan a maga ideje – hangzik a válasz. Rengeteget töri a fejét azon, hogyan férkőzhet az állatok közelébe. Ha kedvére való témát talál, képes akár hónapokon keresztül is ugyanazt fotózni. Mint amikor a szürke gém és a nagy kócsag túlélésért folytatott téli harcát kapta lencsevégre.
Hogy minek köszönheti a sikereit? Szerencséje volt, mondja, jó helyre született. Engedték, hogy azt csinálja, amit szeret.

Máté Bence 1985-ben született Pusztaszeren. Magántanulóként érettségizett a szegedi erdészeti szakközépiskolában. Felvették a Soproni Egyetem erdőmérnöki karára, de a gyakorlatban most is inkább a természetet járja. Számos díjának részletes felsorolása és fotói megtekinthetők a www.matebence.hu honlapon. Itt most csak a legfontosabbakat említjük: az év ifjú természetfotósa (2002-es világpályázat), az év madárfotósa (2005-ös világpályázat), az év ifjú termé-•szetfotósa (2000-, 2001 -,2002-, 2003-, 2004-es országos pályázat), háromszoros Dr. Tildy Zoltán-díjas, Eric Hosking-díjas.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás