Hirdetés

Maximális, 170 centiméteres vízállással “várja” a nyári idegenforgalmi idény kezdetét a Velencei-tó – mondta Falusi Ferenc tófelügyelő.

A kedvező vízszint egyrészt a március 11-én kezdett, e héten befejezett vízpótlásnak, illetve az utóbbi napok csapadékos időjárásának következménye. A pátkai tározótóból az elmúlt hetekben 3,7 millió köbméter vizet engedtek a Velencei-tóba, s ezzel a márciusi 151 centiméterről 169 centiméterre növelték a tó vízszintjét, amit az elmúlt napokban lehullott nagymennyiségű csapadék további 1 centiméterrel növelt.

A viharjelzési szezon április elsején indult a Balatonnál és a Velencei-tónál. A jelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumából adják ki mindkét tóra, a vízen tartózkodókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fényjelző rendszere tájékoztatja a közelgő viharokról, a viharos erejű szélről. Az OMSZ, az OKF és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság korábbi közlése szerint a viharjelzési szezon október 31-ig tart.

Az OMSZ meteorológiai szolgáltatásai – a helyi időjárás pillanatnyi állapota, a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás előrejelzése, a riasztások kiadása két fokozatban fél-másfél órával az időjárási esemény bekövetkezése előtt – elérhetőek a szolgálat honlapján, a www.met.hu címen, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás