Hirdetés

Ma megalakult a Nyugat- Balaton- Zala-medence regionális hulladékkezelő programot irányító konzorciális tanács Zalaegerszegen.
A tanács által koordinált program 8,1 milliárd forint forrással rendelkezik, amelyből 70 százalék az EU támogatása. A 257 zalai és 50 délkelet-vasi települést képviselő, tizennégy
tagú önkormányzati konzorciális tanács elnökévé Gyimesi Endre országgyűlési képviselőt, a zalai megyeszékhely polgármesterét választották.
A testület működését hat tagú felügyelő bizottság kontrollálja, Litter Nándor nagykanizsai polgármester vezetésével. Az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón a projekt szakemberei elmondták: a tanács fő feladata a tervezési, majd kivitelezési pályáztatástól az engedélyezési eljárásokig, a befejezésig irányítani a program egész folyamatát. Minderről állandóan tájékoztatniuk kell a konzorcium összesen 307 zalai és vasi tag-önkormányzatát.

A tendereztetéseket angol szakértői cég segítségével, 2003 közepéig kell elvégezni, hogy megindulhasson az ISPA-pályázaton elnyert 70 százalékos – 5,6 milliárd forintnyi – támogatás szakaszos folyósítása. Az Európai Bizottság és a magyar államot képviselő pénzügyi tárca illetékes vezetői a közeljövőben írják alá a finanszírozási megállapodást.
Az állami társfinanszírozás 20 százalékos, az önkormányzati saját forrás 10 százalékos hányadot képez majd.
A program gesztora, Zalabér önkormányzata felelős a jövő év elején esedékes tervpályázati kiírásért. A kiviteli tenderbontást követően 2003 végén indulhatnak és 2005 őszén fejeződhetnek be a Dunántúl eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházásának munkái.
A teljes körű szelektív hulladékgyűjtésre alapozott regionális program során Zalabéren 3 milliárd forint költséggel új lerakó-feldolgozó főbázis épül; szintén főbázis lesz a már működő korszerű zalaegerszegi és az épülő nagykanizsai depónia. Keszthely, Lenti és Celldömölk létrehozandó albázisai csak a szétválogatott hulladékanyagokat fogadják, s végzik el elsődleges feldolgozásukat. A szelektált üveg-, műanyag- és papírhulladék fogadásán és feldolgozásán kívül szervesanyag komposztálót is működtetnek a hálózatban, és korszerű gyűjtőjárművekkel szállítják majd a hulladékot a megfelelő edényekkel ellátott településekről a hat központba.
2002. december 6.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás