Hirdetés

Az országos területrendezési tervről, továbbá a Balatonról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot nyújtott be a parlamentnek az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. A cél az, hogy megépülhessen a királyszentistváni hulladéktároló.

A Magyar Honvédségnél végrehajtott szervezeti változtatások következtében a szentkirályszabadjai repülőtér katonai hasznosítása megszűnt, és a Honvédelmi Minisztérium a szentkirályszabadjai, valamint a veszprémi önkormányzat tulajdonába adta a területet. Az országos területrendezési terv mostani módosítása a szentkirályszabadjai objektumot kereskedelmi (nemzetközi) repülőtérré fejleszthető repülőtérré nyilvánítja. A Balaton-törvény módosítása pedig feloldja erre a létesítményre azt az előírást, amely szerint az állami repülések célját szolgáló és a közös felhasználású (katonai és polgári) repülőtér13 kilométeres körzetében regionális hulladéklerakó hely nem jelölhető ki.

A törvény soron kívüli módosítását az is indokolja, hogy a módosítással megvalósítható lesz az unió által támogatott észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt keretében Királyszentistván területén tervezett hulladéklerakó (amelynek területe az említett védőtávolságon belül van). Így felhasználható az Európai Unió Strukturális Alapjából elnyert 13 millió eurós támogatás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás