Hirdetés

Megépülhet Királyszentistván határában 20 hektáron, kilenc milliárd forintos beruházással az észak-balatoni regionális hulladéklerakó. Az eredeti helyszínt módosító kérelmet a napokban elfogadták az Európai Unió brüsszeli központjában.

Czaun János Veszprém alpolgármestere, az Észak-balatoni Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elnöke elmondra: a regionális lerakó eredeti helyszíne Szentgál község volt, ám az ottani létesítés ellen tiltakozott három környékbeli település (Herend, Városlőd és Csehbánya), sőt a környezetvédelmi engedélyt bíróságon is megtámadták. A későbbiekben a három önkormányzat elállt a pertől.
 
Királyszentistván község lakosai 2005 augusztusában helyi népszavazáson döntöttek a hulladéklerakó befogadása mellett. Az EU hozzájárult ahhoz is, hogy a beruházás eredeti, 2008-as befejezésének időpontja 2010-re módosuljon. A beruházás kilenc milliárd forintos költségének 50 százalékát az EU állja, 40 százalékát a magyar kormány, 10 százalékát pedig a 158 települést tömörítő társulás fizeti. Az elnök közlése szerint a projekt beruházási tervdokumentációinak elkészítésére január elején kötnek szerződést, s a jövő év első felében megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás