A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

A nemzetközi klímakonferencia helyszínén a német nagykövetség panaszt tett Egyiptomnál, miután aggályosnak találta, hogy a helyi biztonsági erők beavatkoznak a német pavilon vitáiba, filmezik és megzavarják az emberi jogokról szóló rendezvényeket.

Mint azt a dpa hírügynökség megtudta, a Sarm es-Sejkben tartott COP27 konferencián egyiptomi biztonsági őrök megfigyelték és filmezték a német pavilonnál zajló eseményeket. A nagykövetség ezután panaszt tett, és felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy hagyjanak fel ezekkel az intézkedésekkel.

Az elmúlt napokban a német pavilonban az egyiptomi emberi jogi helyzetről szóló rendezvények zajlottak, amelyeket a résztvevők lesújtónak neveztek. Az eseményeken részt vett többek között Sanaa Seif egyiptomi aktivista (a bebörtönzött brit-egyptomi Alaa Abd el-Fattah testvére), valamint Tirana Hassan és Agnès Callamard, a Human Rights Watch (HRW) és az Amnesty International vezetői.

A dpa információi szerint legalább két ilyen találkozón megjelentek egyiptomi vendégek, akik közül néhányan fényképezték és filmezték, illetve hosszabb beszédekkel meg is zavarták a vitát. Ez feszültséget és rövid vitákat gerjesztett, de komolyabb incidensek vagy verekedések nem történtek.

Egyiptomi civil ruhás biztonsági őrök jelen voltak az elmúlt napokban a klímaaktivisták tüntetésein is. A november 12-i demonstráción, amelyen Luisa Neubauer ismert német klímaaktivista és Szanaa Seif is részt vett, olyan egyiptomi alkalmazottak jelentek meg, akik igazolványuk szerint valójában a technikai segítségért felelősek. Filmre vették és lefényképezték a tüntetést, mondván, hogy szabadúszó újságírók.

Németország mellett más országokból jött résztvevők is arról számoltak be, hogy az egyiptomi technikai asszisztensek ragaszkodtak ahhoz, hogy jelen legyenek a civil szervezetek (NGO-k) zárt ülésein.

Egyiptomban a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát messzemenően korlátozzák. Jogvédők attól tartanak, hogy a konferencia egy hét múlva esedékes befejezése után az országban fokozódhat a kritikus hangok elnyomása. A konferenciára közel 200 országból mintegy 45000 résztvevő regisztrált, köztük több mint 3 ezer újságíró.

Nyitókép: cop27 Sanaa Seif (balra) egy bebörtönzött civil aktivista testvére fotó: AP / Peter Dejong

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás