Hirdetés
greenfo/ MTI

Megkezdődik a XXII. kerületi Rózsakerti lakótelep házainak azbesztmentesítése, a beruházás 600 millió forintba kerül – mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a lakótelepen 51 épületben, 12 ezer négyzetméteren végzik majd el a mentesítést, ott, ahol ezt az elavult szigetelési technikát alkalmazták. A miniszter hozzátette: tavasszal a közbeszerzési eljárás lezárása után, várhatóan áprilisban kezdik meg a tényleges munkát.

A rózsakerti lakóházak azbesztmentesítésére fordított 600 millió forint 75 százalékát az Európai Unió által meghirdetett pályázaton nyerte el az önkormányzat, 20 százalékos részt vállalt a központi költségvetés, valamint a fennmaradó 5 százalékot – 30 millió forintot – az önkormányzat biztosított az általa létrehozott Kerületi Azbesztmentesítési Alapból – hangzott el a tájékoztatón. Iván János, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere hozzátette: a lakóktól nem tudtak volna összegyűjteni 30 millió forintot, ezért hozta létre az önkormányzat az alapot, így a lakóknak nem került semmibe az azbesztmentesítés.

Persányi Miklós kiemelte: az országban összesen 237 ezer négyzetméternyi felület van, amelyet mentesíteni kell a káros anyagtól. Ezen épületek jelentős része állami tulajdonban van – tette hozzá a miniszter. Az országos azbesztmentesítés becsült költsége 14 milliárd forint – mondta Persányi Miklós.

A sajtótájékoztatón Iván János alpolgármester a munkafolyamatról elmondta: a munka megkezdésekor az érintett épületrészt hermetikusan lezárják, a szakemberek pedig szkafanderhez hasonlító védőruhában dolgoznak.

A Rózsakerti lakótelep 1980-ban épült. Szigetelését az úgynevezett azbesztszórásos technológiával oldották meg. Az eljárást, az azbeszt rákkeltő hatása miatt, 1984 óta nem engedélyezik Magyarországon. Felmérés készült 1999 és 2002 között azokról az épületekről, amelyekben ezt a mára már elavult technikát alkalmazták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás