Hirdetés

Magyarország hosszú távú fenntartható fejlődését csak úgy érhetjük el, ha a környezetvédelmet, a környezeti szempontokat központi kérdésnek tekintjük – hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Országos Környezetvédelmi Tanács tegnapi ülésén, ahol megnyitotta a KvVM által kidolgozott középtávú környezetvédelmi stratégia vitaanyagának nyilvános, társadalmi vitáját.

Az egyeztetés során civil szervezeteknek, az oktatás, a tudomány és a gazdasági szféra szereplőinek lesz módjuk megfogalmazni javaslataikat, amelyek beépülnek az anyagba.

Országos Környezetvédelmi Tanács plenáris ülése 2008 03 06A miniszter kiemelte: környezetünk védelme és fenntartása közös társadalmi feladat és felelősség, ezért természetes a vita, a közös munka. A Környezetügy Középtávú Stratégiájának fő célkitűzése, hogy erősödjön a környezettudatos szemlélet, s a környezetvédelem ügye széleskörű társadalmi összefogás révén, politikai ciklusokon átívelő, közös gazdasági-társadalmi üggyé váljon. A középtávú tervezés lehetővé teszi a ciklusokon átnyúló programok stabil megalapozását, egységes keretbe rendezi a konkrét teendőket. A stratégia a szemléletmód-váltás elősegítése mellett a jogalkotási és szabályozási feladatokat is kijelöli, valamint megnevezi azokat a területeket, amelyekre az elkövetkező években nagyobb figyelmet kell fordítanunk.

A stratégia legfontosabb területei a zöld alkotmányozás, az adórendszer és a közbeszerzés zöldítése, a kutatásfejlesztés, a lakosság környezettudatosságának erősítése, tartós szemléletformálása. A stratégia kiemelten kezeli továbbá a környezeti nevelés jelentőségének növelését, a települési életminőség és környezetminőség javítását, a természeti értékeink megőrzését és a környezetbiztonság erősítését. Ezek alapját a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő szemléletmód adja, amely a stratégia alapját is képezi. A következő hatéves időszakra vonatkozóan a Középtávú környezetügyi stratégia végrehajtását a 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program segíti elő.

A stratégia célkitűzéseivel összhangban lévő idén megvalósuló feladatok:
• 2008 áprilisában országos lakossági tájékoztató klíma kampány
• Nemzeti Éghajlat Stratégia
• Környezetvédelmi biztosíték
• Zöld közbeszerzési rendszer kialakítása
• Az adórendszer zöldítése
• Zöld közlekedés elterjesztése
• Vásárhelyi-Terv Továbbfejlesztése
• A nemzeti parkok és a Zöldhatóság megerősítése
• Intenzív harc az illegális hulladéklerakás ellen
• Zöld közoktatás –környezetvédelem oktatás az iskolában

A környezetügy középtávú stratégiája vitaanyag (pdf 572 KB)

Fodor Gábor elmondta, hogy természetesnek tartja a civil társadalom bevonását a döntéshozatali folyamatokba, és nem csak környezetvédelmi kérdésekben, hiszen a „zöld politika“ ezt is jelenti. Ennek jegyében zajlik a stratégiai munkaanyag társadalmi egyeztetése, amelyben részt vesznek a tudományos-szakmai szervezetek (MTA, MTESZ), az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága, környezet- és természetvédő civil szervezetek, emellett a gazdasági szervezetek (MGYOSZ, KSZGYSZ), az Országos Területfejlesztési Tanács, valamint a környezeti oktatással, neveléssel foglalkozó szervezetek és intézmények is.

A stratégia egyeztetésének célja, hogy a környezetügy középtávon megfogalmazott prioritásai széles társadalmi konszenzus eredményeképpen, széleskörű társadalmi bázis támogatásával szülessenek meg. A stratégia végső változata áprilisban, a társadalmi egyeztetés végeredményeképpen születik meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás