A rovat kizárólagos támogatója

Egyiptom kibővítette, és kétirányosította a Szuezi Csatornát. A tervezett 3 helyett egy év alatt mélyítették ki a fő hajózási útvonal medrét, és egy 35 km hosszú, párhuzamos csatornát is ástak az ellenirányú hajók számára. A mai díszünnepségen hazánkat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte.

A vízi út a Földközi tengert köti össze a Vörös Tengerrel, a legrövidebb tengeri kapcsolatot biztosítva Ázsia és Európa között. Az eredeti csatorna, amelyet 1869-ben nyitottak meg, jelenleg a tengeri forgalom 7 százalékát bonyolítja le. A Csatorna nemzeti tulajdonba vétele 1956-ban egy rövid háborúhoz vezetett Egyiptom, illetve az Egyesült Királyság, Franciaország és Izrael között.  Az új vízi út megépítése egy éve kezdődött el Egyiptom elnöke, Abdel Fattah al-Sisi parancsa alapján. A bővítés célja, hogy növelhető legyen a csatornán lebonyolítható forgalom. 

 

A Szuezi Csatornahatóság adatai szerint a projekt keretében 72 km új csatorna és átjáró készült el, 8,5 milliárd US dollár költséggel. A megújult csatorna az eddiginél nagyobb hajók áthaladását is lehetővé teszi; az út egy részén mód nyílik a kétirányú forgalomra is.
Az eddigi 49 -el szemben naponta 97 hajó áthaladására számítanak, az áthaladás idő-igénye pedig 18 óráról 11 órára csökken. A projekt eredményeképpen 2023-ig 13,2 milliárd US dollár bevételre számítanak. Az egyiptomi kormány reméli, hogy a bővítés révén megnövekvő bevételek erősíthetik a gazdaságot.  Szakértők azonban megkérdőjelezik a bizakodó előrejelzéseket. Rámutatnak, hogy a világkereskedelem nem növekedett abban az ütemben, amelyre szükség lenne az egyiptomiak által remélt bevétel-növekedéshez. Visszafoghatja a Szuezi Csatorna bevételeinek növekedését a Panama Csatorna bővítése is, amelyet jövőre fejeznek be. Ez a csatorna a szuezi versenytársa lesz az Ázsiából Észak-Amerikába irányuló forgalom lebonyolítása tekintetében. 

Ahmed Kamaly, a kairói Amerikai Egyetem közgazdásza azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az egyiptomi számítások megalapozatlan óhajokra épülnek. „Nem készületek megvalósítási tanulmányok, vagy legalábbis nem lehet tudni róluk" idézte őt a hírügynökség. Hozzátette, hogy a bővítés rövid távú előnyei sokkal inkább politikaiak, mint gazdaságiak, mivel segítenek egy „nemzeti projekt" megvalósítása révén egységet teremteni az országban.  Sok egyiptomi már felvetette, hogy a bővítésre fordított pénzt okosabban el lehetett volna elkölteni szociális-jóléti kiadásokra vagy infrastrukturális fejlesztésekre. Külföldi vezetőket is meghívtak a mai átadási ceremóniára, amelyet az egyiptomi kormány a nemzeti büszkeség erősítésére igyekszik felhasználni – írta a Figyelő Online.  

 President Sisi at the inauguration

President Sisi

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő az egyiptomi elnöki jacht fedélzetén áthaladt az új Szuezi-csatornán, majd aláírta a mesterséges vízi út üzembe helyezését megszentelő dokumentumot.  A forradalmi évek gazdasági és politikai káoszának végét szimbolizáló nemzeti projekt 30 millió dolláros (8,5 milliárd forint) avatóünnepségén a hadsereg-főparancsnokból lett elnök díszegyenruhában tisztelegve haladt el a parton gyülekező vendégsereg előtt, több hadihajótól követve.  Utóbbiak között haladt a Franciaország által a minap leszállított, időközben – Szíszi tavalyi választási szlogenjének megfelelően – Éljen Egyiptomra keresztelt FREMM fregatt. Eközben nyolc, július végén érkezett amerikai F-16-os vadászbombázó az ország nemzeti színeit festette az égre. Az egyiptomi sajtó szerint több mint 50 országból érkezett hivatalos küldöttség az ünnepségre, Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli.

Beszédében Szíszi megírt szónoklatát félbeszakítva, szokásához híven nem a formális irodalmi arab nyelven, hanem "egyiptomi polgárként", egyiptomi nyelvjárásban intézte szavait a hallgatósághoz. Az államfő arra emlékeztetett, hogy a rekordidő alatt végrehajtott munkálatok (3 helyett 1 év alatt) rendkívüli körülmények mellett zajlottak, hangsúlyozva az országban tevékeny terrorcsoportok jelentette veszélyt.  Egyes szakértők óvatos távolságtartással viszonyulnak a jelenlegi hatalom legitimációját biztosítani hivatott nemzeti projekt körüli eufóriához. Amr Adli, a Carnegie Middle East Center nevű amerikai agytröszt egyiptomi részlegének gazdasági szakértője az MTI-nek elmondta, nem tudja, hogy a hatóságok által előrevetített, kilenc év alatti 260 százalékos növekedést mennyire precíz adatok alapján számították ki, mert "a kormány senkivel sem osztotta meg a forrásait". (BBC videó itt) 

Vessels passing along the New Suez Canal, July 2015 photo

"Mindazonáltal hosszú távon feltehetően egy jó befektetésről beszélhetünk, mivel az elmúlt tíz évben, pontosabban 2004 és 2014 között a csatorna bevétele majdnem megduplázódott, a világkereskedelem pedig az átmeneti ingadozások ellenére ötvenéves távlatban valószínűleg növekedni fog" – mondta, és arra emlékeztetett, hogy a mesterséges vízi úton már most is a világkereskedelem tíz százaléka halad át.  A 60 milliárd egyiptomi fontos (2300 milliárd forint) projektet kizárólag egyiptomi állampolgárok által megvásárolható kötvények kibocsátásából finanszírozták. Az ötéves futamidejű, 12 százalékos kamatot kínáló értékpapírok bevételének visszafizetése már megkezdődött, ami jelentős terhet jelent a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára, ezért sokak szerint sorsdöntő a projekt sikere. Adli szerint ugyanakkor a csatorna szimbolikus jelentősége miatt sokan elfelejtik, hogy az jelenleg is csak az állami bevételek négy százalékát termeli ki, tehát nem okozna államcsődöt, ha nem válnának valóra a befektetéssel kapcsolatos remények.

A 39 fokos hőség ellenére az ünneplő emberek országszerte tömegesen vonultak az utcára. Az egyiptomi forradalom jelképes helyszínén, a kairói Tahrír téren kántáló emberek felváltva éltették a hatalmas projektet, és az egyiptomi államfőt, akit az állami média a Szuezi-csatornát 1956-ban államosító legendás elnökhöz, Gamal Abden-Nasszerhez hasonlított. A tömegben álló, csak Szobhi mérnökként bemutatkozó egyik ünneplő szerint az új csatorna és az akörül építendő ipari zónák kínálta munkalehetőségek miatt "ezután csak az fog egész nap a kávézókban ücsörögni, aki nem akar dolgozni". "Én 1973-ban (az Izrael ellen indított háborúban) átkeltem a csatornán, fel tudom mérni a mostani helyzet történelmi jelentőségét" – jelentette ki a 68 éves volt katona. Egy mellette ácsorgó zászlóárus fiatalember közbeszólását, miszerint "az egyiptomi hagyományoknak megfelelően most is csak a kormányhoz közeli emberek járnak majd jól", Szobhi dühösen elutasította, és az általa naplopónak minősített fiatalt afelől biztosította, hogy "Szíszi minden egyiptomiról gondoskodni fog." (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás