A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megsemmisítette az ellene szóló bizonyítékokat a Halliburton energiaszolgáltató vállalat, amelyet amerikai hatóságok a 2010-es olajkatasztrófa, a Deepwater Horizon-ügyben helyeztek vád alá – közölte ma az amerikai igazságügyi tárca.

A Mexikói-öbölben történt súlyos baleset az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajszennyezését okozta. Tizenegy, a kútnál dolgozó munkás halt meg, az elsüllyedt Deepwater Horizon platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Az amerikai Halliburton energiaügyi szolgáltató cég ellen év eleje óta per folyik az ügyben. Képviselőik a bíróság előtt ismerték el, hogy megsemmisítették a katasztrófa után az olajkút betonozásáról készült számítógépes szimulációs eredményeket.

Korábbi vizsgálatok szerint a betonozás minőségi hiányosságai szénhidrogének beszivárgását okozhatták a kútba, és elképzelhető, hogy ez váltotta ki a robbanást.  A cég most jelezte, hogy kész kifizetni a kiszabható legnagyobb büntetést. A vállalat emlékeztetett arra is, hogy korábban már önként adományozott 55 millió dollárt (több mint 12 milliárd forintot) egy amerikai állatvédő szervezetnek.

A vádhatóság a vállalat közleménye szerint közölte, hogy cserében nem folytatja a bűnvádi eljárást a Halliburton ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás