Hirdetés

Január 11-én a legfájdalmasabbal kezdődött el a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fák kivágásával – melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. Még tavaly januártól márciusig a menthető fák faápolása folyt.

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban megkezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Megmenekült pl. a jobb oldali mellvéd melletti japánakác, amely Kossuth temetésekor (1894) már 10-15 éves lehetett. A kert most megújul és olyan szép lesz, mint már nagyon régen nem és minden eddiginél korszerűbb is, hiszen az egész közműrendszer megújul alatta. 1855-57-es telepítés óta nem voltak itt ekkora munkálatok (közmű szempontből pedig sohasem). Méltó környezetet kap a Nemzeti Múzeum kertje, amit egykor közadakozásból hoztak létre. És újra tele lesz kisgyerekekkel, szerelmes párokkal, egyetemistákkal és régóta fiatalokkal, nem csak a kert eleje, hanem immár minden része- írta Debreczeni-Droppán Béla. (a muzeológus fotói itt)

Múzeumkert felújítás 2018 január kép: Debreczeni-Droppán Béla

A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek.
A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 db nagyméretű fa ültetésére kerül sor.
A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 m2 teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia).

A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül.

A terveket a TÉR-TEAM Kft. készítette, a kivitelező a Belvárosi Építő Kft. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók. A teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.

A Múzeumkert fáinak nagy része megmenthető
Elkészült a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének növényállomány felmérése. A fák és cserjék 73,6%-a kisebb vagy nagyobb mértékű ápolással marad
írtuk 2016. november 17-én. 


• A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása.
• 3 km hosszú új víz-és csatornacső
• Megújul a teljes elektromos hálózat
• 8200 m2 teljesen megújított növényfelület
• 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágása
• 25 db nagyméretű fa ültetésére
• A Múzeumkert szobrainak restaurálása

Így vizsgálták meg 2016 októberében a fák állapotát: 
 

Munkában a múzeumkerti fakopp

Munkában a múzeumkerti fakopp

Átfogó rendezés előtt áll a Palotanegyed legnagyobb zöldfelülete, melynek legfőbb célja, hogy a Múzeumkert méltó legyen ahhoz az épülethez, amelyet körülvesz, vagyis a nemzet múzeumához. A növényállapot-felmérés részeként elindult az ultrahangos „FAKOPP” faüregesedés-vizsgálat. Az elektro-akusztikus tomográffal – melynek működését az újságíróknak is megmutatták – közel 150 faegyedet vizsgálnak meg – írtuk 2016. október 18-án.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás