Hirdetés

Új aranykorát éli az űrkutatás, a magáncégek megjelenésével egyre többen jutnak fel ismét a világűrbe és mind bátrabban tervezik a kormányok a Holdra való visszatérést, illetve a Marsra való eljutást.  A nagy optimizmus közepette érdemes megvizsgálni, miként hat az űrbéli tartózkodás az emberi szervezetre. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a hosszútávú távollét során eltűnnek az izmok és a csontok állapota is romlik, ám most az eddigi legalaposabb kutatási program eredményeinek közzététele után az is kiderült, hogy már három nap alatt is komoly változások történnek. A kutatók a 32 éves űrturista, Hayley Arceneaux egészségi állapotát követték figyelemmel, és megállapították, hogy 72 óra is elég volt az immunrendszer megbolondulásához, a DNS-láncok változásához és a „ködös gondolkodás” megjelenéséhez. Utóbbi azt jelenti, hogy az űrben tartózkodók a szokásosnál lassabban és pontatlanabbul oldották meg a koncentrálást és a kitartást mérő teszteket.

A tanulmány azért is érdekes, mert míg korábban a NASA a jól képzett, teljesen egészséges asztronautákat vizsgálta, Arceneaux egyáltalán nem ilyen alany volt: képzettség nélkül ment fel az űrbe, s lábában egy fémrúd is van, amelyet akkor ültettek be, amikor gyermekkorában kioperáltak a szervezetéből egy rákos daganatot. A jövő űrutazóinak jó része – az űrturisták – éppen ilyen lesz, azért is értékes a napokban közzétett felmérés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás