Hirdetés

Fehér tündérrózsa, Tavaszi hérics, vagy Agárkosbor. Most segíthet eldönteni, melyik faj legyen 2012 -ben az év vadvirága. A szavazás november 30-án zárul.

 

A jelöltek:

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Tavirózsaként is ismert évelő, mely a tisztább vizű tavak, holtágak, lassú vízfolyások egyik legszebb és sokak által ismert növénye. Gyökerező hínár, 3 méter vízmélységig találkozhatunk vele. Víz színén úszó levelei (levéllemezei) tenyérnyiek vagy még nagyobbak. Nyáron virágzó faj, sokszirmú, sárga közepű fehér virágai a levelek között, a víz színén lebegnek. Éjszakára a virágok becsukódnak.

Áttelepítés, kerti tóba ültetés miatt néhol gyűjtik, de természetes állományait elsősorban élőhelyeinek beszűkülése, megszűnése, vizeink szennyeződése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft. Számos, különböző virágszínű rokona van, melyeket dísztavakban gyakran láthatunk. Termálvizeinkben néhány melegkedvelő tündérrózsafaj mára meghonosodott.


Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, nagy méretű (3–6 cm átm.) virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott.

Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből. Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2 000 Ft.
A hasonló megjelenésű, fokozottan védett erdélyi héricsnek (Adonis × hybrida) ma már csak néhány populációja ismert.

 


Agárkosbor (Anacamptis/Orchis/ morio)

Az egyik legelterjedtebb hazai orchidea. Arasznyi magas virágzó hajtásokat fejlesztő, tőlevélrózsás évelő. Murvalevelei vöröses vagy bíboros színűek, a virágzat laza, rendszerint 5–20 virág alkotja, amelyek színe a hófehértől a sötétbíborig és a zöldesig változhat. A lepellevelek sisakszerűen összeborulnak, hosszirányban kívül és belül egyaránt zöldesen vagy zöldes-ibolyásan erezettek.

 Sokféle gyeptípusban, legelőkön, kaszálókon, hegyi, homoki, láp- és mocsárréteken, szikes és homokpusztákon, pusztafüves lejtőkön is él. Tőlevelei ősz vége és tél vége között jelennek meg a talajfelszín felett, virágai pedig április végén és májusban nyílnak. Magjai július elejétől érnek.
Állományait elsősorban a tájhasználat változása: a termőhelyek legeltetésének vagy kaszálásának megszűnése fenyegeti. Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

SZAVAZZON ÖN IS ITT >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Év vadvirága idén a leánykökörcsin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás