Hirdetés
greenfo

A Great Southern Bison Herd-öt – vagyis a Nagy Déli Bölénycsordát -, utolsó állatait, a legtisztább fajtájú amerikai bölényfajta egyedeit a kihalás veszélye fenyegeti.

Miután az ember sokáig pusztította őket, most megmentésükön fáradozik. Ted Turner, a híres médiamogul és egy texasi genetikusokból álló csoport keresztezéssel akarja őket szaporítani – írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A bölények a XIX. század közepén még 3 millióan voltak, de számuk rohamosan fogyott. Ha kevesen is, mégis fennmaradtak, mindezt egy Charles Goodnight nevű híres tenyésztőnek köszönhetik. Ő vitte az állatokat egy biztonságosabbnak hitt helyre a XIX. század végén. Mára mégis csak 150 példány maradt belőlük úgy, hogy 1997-ben Amarillo közelében lévő védett parkba helyezték őket védelem és megfigyelés alá. A reprodukció útján történő szaporodásra azonban kicsi volt a remény, mivel az állatok egyfajta depressziós betegségben szenvedtek, amelynek oka a csorda megfogyatkozása, a krónikus magány volt. Keveset párosodtak és csak minden ötödik borjú érte meg az egyéves kort.

Maradt a keresztezés, viszont az egyetlen, a Yellowstone nemzeti parkban élő csorda, amely összeillene velük, brucellózistól fertőzött, és a betegség átterjedne a Great Southernre is. Doktor James Derrnek, a program felelősének már nem volt semmi reménye, amikor megtudta, Ted Turner bölényei alkalmasak lennének, mivel 70 évvel ezelőtt tenyésztették őket ki Goodnight bölényeivel való keresztezéssel. Turner azonnal felajánlotta állatait és pénzzel is támogatja a tervet. Az akció elindult. A legnehezebb feladat volt a megfelelő példányok kiválasztása, majd a DNS-teszthez szükséges vér- és szőrminta megszerzése. Megállítani egy tonnás állatot, amely ráadásul 50 km/óra sebességgel képes rohanni, nem könnyű dolog. Turner bölényei mára már elkezdték együttélésüket a Great Southernekkel, de egyelőre bizalmatlanul méregetik egymást. Annak megállapítására, hogy sikerült-e a kísérlet, a doktor szerint tíz évet kell várni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás