Hirdetés
Nature

Magas arzéntartalmú vizet lehet páfrányok nevelésével megtisztítani, méghozzá igen rövid idő alatt – derült ki egy amerikai kutatásból.

Virginia államban, az Edenspace System Corporation munkatársai fedezték fel, hogy egy bizonyos páfrányfaj, a Pteris Vittata egyszerűen kiszívja a vízből az arzént. A kísérletek során a Pteris Vittata páfrányok segítségével kevesebb, mint egy nap alatt az Egyesült Államokban biztonságosnak ítélt határ alá szállították a mérgező anyag mennyiségét a vízben. A természetes tisztítóberendezéshez egyszerűen a vízben kell nevelni a páfrányt, és legkésőbb 24 óra múlva a fertőzött víz arzéntartalma századára fog csökkeni.
A tudósok véleményei megoszlanak arról, hogy miként is lehetne átültetni a gyakorlatba kísérletet, különösen a felhasználás helyét illetően. Az egyik oldalon azt hangoztatják, az igazán költségkímélő módszer kiválóan alkalmas lenne az olyan területek fertőzött öntözővíz-készletének megtisztítására, mint Banglades, ahol még a klíma is a páfránynak kedvez. Banglades mellett szól még egy másik érv is: évente közel 3 ezren halnak meg itt arzénmérgezésben, ami az öntözéshez használt víznek tudható be. Ezzel szemben a nagy-britanniai Aberdeen Egyetemen úgy gondolják, hogy az eljárás kis-mennyiségű víz tisztítására alkalmas, és ezért a fejlett nyugati országokban lenne érdemes kipróbálni, többek között azért is, mert a fejlődő országokban nem rendelkeznek az ehhez szükséges infrastruktúrával.
A Pteris Vittata sajátos tulajdonságára, arra, hogy arzént halmoz fel magában, három évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet a Nature magazin egyik cikke. Ebből az is kiderült, hogy egyetlen kiló növényi anyag 22 gramm arzént képes elraktározni magában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás