Hirdetés

A Balaton partján most többnyire külföldi hattyúk gyülekeznek, csak kevesen maradnak és költenek a tóparton. Nyáron azonban nekik is turistaszezon van.

A jelenleg itt tartózkodó bütykös hattyúk a Kárpát-medencétől északra eső területekről – akár Lengyelországból, Litvániából is – jöttek kicsit délebbre. Amint azonban nehézkessé válik az élelem megszerzése, mert már nem etetik őket, vagy befagy a tó, egészen Horvátországig is elrepülhetnek – tudtuk meg dr. Nagy Lajostól, a Balatoni Nemzeti Park ökológiai szakreferensétől. A hattyúk állományát rendszeresen felmérik, a jelölt egyedeket a nyakukra helyezett, távcsőből jól látható színes gyűrűről azonosítják.

A hattyúk Magyarországon a tavak sekélyebb részét kedvelik, az is előfordulhat, hogy naponta változtatják helyüket a Velencei-tó, valamint a Balaton között. Nem ritka az sem, hogy a táplálék reményében a hattyúk a Balatont keresztben átrepülik vagy átússzák – mondta a szakreferens. A tó a Kis-Balatonnal együtt körülbelül száz párnak biztosít fészkelési lehetőséget, amelyre a madarak április-május hónapokban, nyílt víz felőli szegélyekben vállalkoznak. Nyaranta ennél persze sokkal több hattyú található a Balatonnál, sokuk kedvelt vedlőhelye a tó, aminek nem mindenki örül.

– Két és fél éve voltak a legtöbben, ekkor 900 példányt találtunk – tájékoztatott dr. Nagy Lajos a számlálás eredményéről. Ettől azonban nem fognak elszaporodni, sem pedig az emberektől függeni a félig-meddig háziasodott madarak. Közülük csak annyi marad itt évente, amennyi elfér a parti költőhelyeken (tavaly például 36, tavalyelőtt pedig 56 pár fészkelt).  Ennélfogva a Balatonon rövid távon nem eredményes a gyérítésük sem, mert a következő szezonban úgyis telítődnének a költőhelyek – sommázta a hattyúkérdést a nemzeti park munkatársa, dr. Nagy Lajos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás