Hirdetés

Topolánek cseh kormányfő szerint osztrák részről mesterségesen keltik a hisztériát a temelíni atomerőmű körül. A Profil című osztrák hetilap tegnapi számában megjelent interjújában Mirek Topolánek azt tanácsolta Ausztriának, hogy inkább azok miatt a más országokban lévő, elöregedett atomerőművek miatt fájjon a feje, amelyek “lényegesebb alacsonyabb biztonsági színvonalon működnek, mint a temelíni”.

Az Európai Unió közvetítésével a dél-csehországi nukleáris létesítmény biztonságossá tételéről 2000-ben aláírt kétoldalú megállapodást “politikailag idejétmúltnak” minősítette Topolánek. “Véleményünk szerint a melki szerződés nemzetközi jogilag amúgy sem kötelező” – mondta, hozzátéve: cseh részről szorgalmazzák, hogy a melki helyébe kössenek új információs egyezményt.

Általánosságban beszélve síkra szállt a nukleáris energia hasznosításának újbóli felfuttatásáért – szavai szerint: az “atomenergia reneszánszáért” – egész Európában. “Remélem, hogy nem csak Csehországban, hanem másutt is épülnek majd új erőművek – hangsúlyozta. – Ha pedig Ausztria kitart elhatározása mellett, és továbbra sem kívánja hasznosítani az atomenergiát, az az ő problémája.” Mindazonáltal megjegyezte, hogy kormányának egyelőre nincsenek konkrét tervei sem új atomerőmű megépítésére, sem a temelíni kibővítésére.

Bírálta Bécset azért is, mert vonakodik teljes egészében megnyitni munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai uniós tagállam előtt. “Ez nekünk, cseheknek jelzés arra nézve, hogy az osztrákok továbbra is másodrendű állampolgároknak tekintenek bennünket” – háborgott a cseh miniszterelnök.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás