Hirdetés

Egyedülálló kezdeményezés a nagytétényi Metallochemia Tájékoztatási Iroda, amelyet március 12-én avattak fel a kezdeményezők, és amely már fogadja az érdeklődőket.
A Nagytétényi Ember – és Érdekvédelmi Környezetvédő Szövetség közérdekű javaslatára egy lakossági információs irodát nyitott négy szervezet, a Budafok – Nagytétényi Önkormányzat, a szennyező üzem, a Metallochemia jogutódja, a Metalloglobus, a terület helyreállítását végző Repét Kft. és a civil lakosokat képviselő környezetvédő szervezet. Az irodához forduló helyi lakosok, illetve az érdeklődők a Metallochemia gyár szennyezésének felszámolásáról kaphatnak, akár egyénre szabott tájékoztatást.
Az előzményekről röviden: a Metallochemia fémfeldolgozó a múlt század eleje óta üzemelt Nagytétényben, s működése közben ólommal és más nehézfémmel szennyezte a környezetét. A gyár dolgozói és a környékbeliek közül néhányan megbetegedtek, a környezetszennyezés ténye is napvilágra került, így lakossági tiltakozásra végül is bezárták a gyárat. A gyár udvarán viszont közel 700 ezer tonna ólomtartalmú salak maradt ott, tovább szennyezve a lakosokat, hiszen a szél a fekete port felkapta, és a környékre terítette, így a kertekben termett zöldséget és gyümölcsöt sem lehetett fogyasztani.
Az eltelt több mint, tíz évben nem indult el a szennyezés felszámolása, a terület helyreállítása, és a környékbeli lakók még nem kaptak kártérítést az egészségük romlásáért, a fogyaszthatatlan zöldségért, házaik értékcsökkenéséért. Ugyanakkor hosszú évek óta keresik a szennyezés megszüntetésének lehetőségét, perek indultak a kártérítésért, és ebben az önkormányzat maximálisan partnere a helyi lakosoknak. Most végre úgy tűnik, hogy megtalálták a megfelelő megoldást: a szennyező salakhegyet lefedik, a kertekben kicserélik a szennyezett talajt.
Ebben a munkában lesz a lakosság segítségére ez az iroda – mondta Szabolcs Attila, a kerület polgármestere az avató ünnepségen. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy ez az átmeneti állapot erősen korlátozza a gyár környékén lakók használati jogát, de végre hosszú vajúdás után a környezetvédelmi hatóságok elfogadták azt a tervet, amit a lakosok is támogatnak. A mentesítés óriási munka, és sok türelmet igényel a lakosoktól is – folytatta Szabolcs Attila. Először – a korábbi mérésekre támaszkodva – pontos felmérés készül minden lakóház állapotáról, a növényzetről, a talaj szennyezettségéről, majd a talajcsere sorrendjéről. Ezért az a célunk, hogy mindenki naprakész és szakszerű tájékoztatást kaphasson.
A tájékoztató irodát az érintett terület közepén, a Nagytétényi Polgári Kör által használt épület egyik szobájában alakítottuk ki: Itt egyrészt az önkormányzat, másrészt a kiviteli terveket készítő cég szakemberei adnak tájékoztatást, és harmadik félként ott lesz a kerület lakosságát képviselő civil szervezet képviselője is. Az ügyeletet biztosító szakemberek nemcsak szakkérdésekben adnak felvilágosítást, hanem a lakossági kérdéseket, panaszokat is összegyűjtik és az önkormányzat vagy a kivitelező cég felé továbbítják – fejezte be Szabolcs Attila polgármester.
Az irodában a számítástechnikai hátteret a Metalloglobus biztosítja, a szakmai hátteret a kivitelező Repét Kft. adja. A cég az ügyeletet ellátó munkatárs bérén kívül azt is vállalta, hogy a civil szervezet képviselőjének is fizet ügyeleti díjat. A számítógépes program kertekre lebontott térképen mutatja a szennyezés mértékét. Korábban egy részletes, de lakótömbökre vonatkozó felmérés készült a területről, most ugyanezt minden telekre elkészítik.

Az iroda címe: Budapest, XXII. kerület, (Nagytétény) Nagytétényi út 312. Polgárok Háza, nyitva tartás kedden délután és csütörtökön délelőtt.
2001 03 18

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás