Hirdetés

A Balaton vízállása 5 év után újra elérte az egy méteres lélektani határt.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségén tegnap a Balaton vízállása nap közben elérte a 100 centiméteres lélektani határt, melyre 2000 júliusa óta nem volt példa. Este 7 órakor nagyobb mennyiségű csapadék zúdult a tóra, így jelenleg ismét 1 méter feletti a víz szintje a Magyar Tengeren.

Az igazgatóság hivatalos jelentése a kedd reggel 7 órakor történő mérés eredményét követő 1,5 órán belül várható. A viharos erejű szél miatt fellépő erős hullámzás nehezíti a pontos ellenőrzést. Mivel az elkövetkező napokban, hetekben további esőzést prognosztizált az Országos Meteorológiai Szolgálat, könnyen elképzelhető, hogy öt év után újra szükséges lesz megnyítni a Sió csatorna zsiliprendszerét. A Balaton vízszint szabályozás ugyanis 85-110 cm közötti vízszint tartást ír elő, tehát újabb 10 centiméteres emelkedés esetén a „felesleges” vizet a siófoki zsilipen át leengedik a Dunába.

A legnagyobb víz 1947 április 10-én 155 centiméter volt, míg a legalacsonyabb értéket 1949 november 2-án mérték, amikor a mérce mindössze 22 centimétert mutatott. Az utóbbi évek csapadékszegény időjárásának következtében 2003 októberében is 30 centiméter alatti vízállást regisztráltak, azóta a vízszint a szezonális összehasonlító adatok alapján folyamatosan emelkedik. 

A Balatont a közelmúltban vették fel az Élő Tavak (Living Lakes) Világszövetségébe, a tihanyi bencés apátság 2005-ben ünnepli alapításának 950. évfordulóját, a Füredi Annabál 180. alkalommal kerül megrendezésre, a Balaton átúszás 25. jubileumi évében a versenyt együtt tartják meg az Európai úszószövetség LEN kupájával. A turisztikai várakozások ennek megfelelően optimisták. Számos külföldi utazási iroda bővítette 2005. évi balatoni kínálatát. A régióban egyre több helyen fogadnak el üdülési csekket, továbbá 2005. május 2-án bevezetésre kerül a jelentős kedveznényeket nyújtó Balaton Kártya az ún. Balaton Card, így az idei évben a tó iránti belföldi érdeklődés is feltehetően emelkedni fog.
Bővebb információ:
Független Balaton Multimédia Központ Bánki Károly vezető 70/612-05-16
www.balatonihirek.hu 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás