Hirdetés

Vegyi anyagokkal szennyezett a vére az Európai Unió minisztereinek, derül ki a WWF által elvégzett vérelemzés eredményeiből. 13 ország 14 környezetvédelmi és egészségügyi miniszterétől ez év júniusában vett vérmintákból 55 ipari vegyi anyagot mutattak ki. A WWF célja, hogy az Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály tervezete, a REACH, megfelelően szigorú legyen.

A vizsgált 103 vegyi anyag 53 %-át, azaz 55-öt kimutattak a vérmintákból. A vezető politikusok vérében átlagosan 37 vegyi anyag van. A legmagasabb szám 43, de még a legkevésbé szennyezett vérű mintaadóban is 33-at találtak. 25 olyan vegyi anyagot azonosítottak, amelyek kivétel nélkül mindegyikőjükben benne vannak: egy tűzgyulladást gátló szert (BDE-153), két növényvédő szert (DDE, HCB) és 22 féle poliklórozott bifenilt.
„Számítottam rá, hogy több tucat mesterséges, természetidegen anyag van a véremben, hiszen tudom, hogy mennyire nem természetes a mi életünk. Mégis váratlan volt, hogy az európai átlagot jóval meghaladja a bennem talált ftálsav és DDT-származék mennyisége. Hogy bennem mit okoznak ezek az anyagok – nem tudhatom. Pedig tudni kellene minden mesterséges anyagról, hogy mire számíthatunk, ha a közelünkbe engedjük őket.” – kommentálta az eredményeit Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Vegyi anyagokkal szennyeződik az élővilág és az emberek. A miniszterekből kimutatott vegyületek éppúgy benne vannak a jegesmedvékben, tengeri emlősökben, ragadozómadarakban és még számos fajban, bárhol legyenek is a világban. Egyre több kutatás vezet arra az eredményre, hogy egyes vegyi anyagok rákos megbetegedést, allergiát, reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ennek ellenére, a mintegy 2500 nagy mennyiségben gyártott és használt vegyi anyag 86! %-áról nem áll rendelkezésre elegendő információ, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. A minisztereken kívül még további 11-en adtak vérmintát a vegyi anyag vizsgálathoz, köztük Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója és Dr. Zacher Gábor, toxikológus főorvos. Az ő eredményeik nagyon hasonlóak a politikusokéhoz, ugyanazokat a kemikáliákat találták bennük is. „Elfogadhatatlan, hogy egyre növekvő koncentrációban vannak jelen bennünk, emberekben és az állatokban is vegyi anyagok. Olyanok, melyeket már régen betiltottak és olyanok, melyeket ma is használnak. Bennem például a DDT bomlástermékéből 2700 pg/g* mennyiséget találtak, holott az átlag „csak” 590 pg/g volt.

Az egyik legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk, hosszú távon milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. ” – mondta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. A legtöbb kimutatott vegyi anyag ellenálló, nem vagy csak nagyon nehezen bomlik le, és felhalmozódik a szervezetben és felboríthatják a hormonrendszer működését. A méhlepényen keresztül az anyából a magzatba is átjutnak, illetve a csecsemőkbe az anyatejjel is bekerülhetnek. A WWF a vérvizsgálatokkal azt szeretné elérni, hogy megfelelően szigorú legyen az Európai Unió új, a vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály tervezete, a REACH**, amely majd a tagállamokban életbe lép. A REACH biztosíthatja azt a ritkán adódó lehetőséget, hogy azonosítsák és kivonják a forgalomból a legártalmasabb vegyi anyagokat. A REACH nemcsak a környezetet és az élővilág egészségét védheti meg a káros kemikáliáktól, hanem a vegyipar versenyképességét is növelheti. Az új jogszabály bevezetésével egyszerűsödne a vegyi anyagok jogi szabályozottsága, hiszen 40, már meglévő jogszabályt váltana fel egy.
„A bennem talált kemikáliáktól feltehetően én már sohasem tudok megszabadulni. Viszont remélem, a fiamban és az unokáimban már nem lesznek ezek a vegyületek. Egy szigorú jogszabály lehet az egyetlen lehetőség, hogy részben magunkon segítsünk, nagyobbrészt, hogy gyermekeink egészségesebb életét elősegítsük.” – nyilatkozta Dr. Zacher Gábor, toxikológus.
* pikogramm (pg): egy gramm ezermilliárdod része
**REACH: angol mozaikszó: Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals. Jelentése : Vegyi anyagok Regisztrációja, Kiértékelése és Engedélyezése.


Háttér:
1. A véradásra vállalkozó 14 miniszter: Constantina Akkeliodou Ciprus egészségügyi miniszter Libor Ambrozek Cseh Köztársaság környezetvédelmi miniszter Hans Christian Schmidt Dánia környezetvédelmi miniszter Olavi Tammemäe Észtország volt környezetvédelmi miniszter Jan-Erik Enestam Finnország környezetvédelmi miniszter Serge Lepertier Franciaorzág környezetvédelmi miniszter Persányi Miklós Magyarország környezetvédelmi miniszter Kökény Mihály Magyarország volt egészségügyi miniszter Roberto Tortoli Olaszország volt környezetvédelmi miniszter Juozas Olekas Litvánia egészségügyi miniszter László Miklós Szlovákia környezetvédelmi miniszter Christina Narbona Spanyolország környezetvédelmi miniszter Lena Sommestad Svédország környezetvédelmi miniszter Alun Michael Egyesült Királyság környezetvédelmi miniszter
2. Mintavételezés: Személyenként 60 ml vért vettek. A vizsgálat módszertana miatt egyes vegyi anyagokat az egész vérben vizsgáltak, míg másokat vérszérumban (szérum: az a világos színű folyadék, amely a vörösvérsejtek centrifugális úton történő eltávolítása után marad). Emiatt nem lehet megmondani az egy személyben lévő összes vegyi anyag koncentrációját. A teljes vérben a legnagyobb koncentrációban a DEHP, egy ftálsav fajta fordult elő, 160 000 pg/g mennyiségben. Vérszérumból a legnagyobb koncentrációban a DDE-t, a DDT egy bomlástermékét mutatták ki, 3300 pg/g mennyiségben. (Megj.: 1 pikogramm (pg) az 1 gramm ezermilliárdod része)
3. REACH  A REACH angol mozaikszó: Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals. Jelentése : Vegyi anyagok Regisztrációja, Kiértékelése és Engedélyezése.
4. A vérvétel magyar résztvevőinek nyilatkozatai: „Megdöbbentett, hogy a DDT bomlástermékéből, a DDE-ből milyen sok van a véremben, holott Magyarországon ennek a szernek a használatát Európában elsőként, még a 60-as években betiltották. Elfogadhatatlan, hogy egyre növekvő koncentrációban vannak jelen bennünk, emberekben és az állatokban is vegyi anyagok. Olyanok, melyeket már régen betiltottak és olyanok, melyeket ma is használnak. Nem tudjuk hosszú távon milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Elengedhetetlen a vegyi anyagok szigorúbb szabályozása, melyre a megoldást a REACH jelentheti.” Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója
„A vérvizsgálat eredményeit mindig kíváncsian várom, hiszen az egészség tükre az, hogy mi van a véremben. Arra számítottam, hogy több tucat mesterséges, természetidegen anyag van benne, hiszen tudom, hogy mennyire nem természetes a mi életünk. Mégis váratlan volt, hogy az európai átlagot jóval meghaladja a ftálsav és a DDT-származék. Hogy bennem mit okozott – nem tudhatom. Tudni kell viszont, minden mesterséges anyagról, hogy mire számíthatunk, ha a közelünkbe engedjük őket. Emiatt kell a vegyi anyagokat nyilvántartani, és használatuknál egy fő elvet előírni. Az elővigyázatosság elvét.“ Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter
„Ez az anyag valójában rólam szól, de nem nekem. Rólam, mert az én véremet vették és mérték, de nem nekem, hiszen én a bennem talált oda nem illő kemikáliáktól már feltehetően sohasem fogok tudni megszabadulni. 44 évesen már remélem „csak” 40-50 évet fogok élni, de ez az idő kevés az eliminációhoz. Inkább szól ez az anyag a fiamnak, aki még csak 8 éves és remélem, benne ezek a kemikáliák már nem lesznek jelen. Ebben viszont én tudok neki segíteni a legtöbbet sokakkal egyetemben, hiszen a szigorúbb vegyi anyag szabályozás az egyetlen lehetőség, hogy részben magunkon segítsünk, nagyobbrészt, hogy gyermekeink egészségesebb életét elősegítsük.” Dr.Zacher Gábor osztályvezető főorvos Péterfy S. u. Kh. Klinikai Toxikológiai Osztály

 További információ: Prommer Mátyás, programvezető, WWF Magyarország, tel: (1) 214-5554/232, 30/423-4505, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu
A vegyi anyagok egészségügyi hatásairól: Dr. Zacher Gábor, osztályvezető főorvos, Péterfy S. u. Kh. Klinikai Toxikológiai Osztály, tel.: 30/9320-164

Kapcsolódó anyagok:

Vegyi anyagok a miniszterek vérében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás