Hirdetés
(X)

Laprugóval, illetve annak erősítésével személyautók esetében nem gyakran lehet találkozni. Ezek olyan alkatrészek, amik elsősorban a teherszállítás berkein belül bírnak nagy jelentőséggel.

A Weber Autotechnik laprugókat kínál széles választékban, többek között olyan népszerű modellekhez is, mint az Iveco Daily haszongépjármű.

Mi is az a laprugó?

A laprugó a járművek felfüggesztésének egy formája, amit elsősorban haszongépjárműveknél, tehergépjárműveknél alkalmaznak, ahol extrém magas terhelés éri ezt a területet. Ennél a felfüggesztési formánál egy acéllap van, vagy acéllapok vannak a rugókötegben. Az acéllapok profilja többféle lehet: trapéz vagy parabolikus.

Nagy előnye ennek a típusnak, hogy oldalirányú erők felvételére is képes, így nem csupán rugóként funkcionál, hanem rögzítő szerepet is ellát a jármű tengelye és alváza között. Ennek köszönhetően rendkívül költséghatékony megoldást jelent, amit előszeretettel alkalmaznak a haszongépjárműveknél, kamionoknál és teherautóknál.

Mire kell figyelni laprugó vásárlásánál?

Mint minden gépjárműalkatrésznél, természetesen a laprugónál is fontos, hogy az adott gépjármű modellnek és a felhasználási jellegnek megfelelő terméket válasszunk. A jármű modelljével általában tisztában vagyunk, vagy ha mégsem, a forgalmi engedély a segítségünkre van ebben a kérdésben.

Teherszállításnál pedig érdemes tisztában lenni a számokkal, vagyis hogy mekkora a maximális teher, amelynek szállítására használjuk a haszongépjárművet, milyen gyakorisággal, milyen minőségű utakon. Ez mind hatással lehet az ideális laprugó kiválasztására.

Viszonylag egyszerű felépítésű alkatrészről van szó, amelynek beszerelése szintén nem bonyolult feladat. Magas terhelés esetén viszont önmagában a laprugó nem mindig elegendő a feladat hatékony és biztonságos ellátására, ilyenkor jön képbe a laprugó-erősítés. Teherszállításnál ezt gyakran alkalmazzák azért, hogy a hatalmas tömegeket szállító tehergépjárművek is biztonságosan és kényelmesen közlekedhessenek, mostoha útviszonyok esetén is.

Felhasználási területek, magas minőség és környezettudatosság

Laprugókra, ahogyan az feljebb említettük elsősorban a teherszállítás során helyeződik nagy hangsúly. Bányákban, fakitermelésben vagy éppen építkezéseken működő teherautók rendkívül nagy terheléssel kell, hogy megbirkózzanak. A nem megfelelő minőségű felfüggesztés balesetveszélyes lehet, ami az említett területeken emberi élet veszélyeztetésével is jár. 

Ezenkívül a silány minőségű alkatrészek gyakori cserére szorulnak, ami fokozott környezeti ártalommal jár. Törekedjünk mindig a hosszú élettartamú, megbízható alkatrészek alkalmazására. A megbízható, neves gyártók garantáltan odafigyelnek a gyártási folyamat során a fenntarthatóságra, és ökológiai lábnyomuk lehetőségek szerinti csökkentésére, ami még egy érv ezeknek a termékeknek az alkalmazása mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás