A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A kertek kimaradhatatlan elemei a sövények – szinte mindenki él a telepítésük adta előnyökkel akkor, amikor kertet épít vagy építtet. Mivel szépek, és segítenek kizárni a külvilágot, igazi zöld szigetté varázsolhatjuk általuk a környezetünket. 

A sövénynek való cserjék jelentősége

A Hanga Kertészet sövénynek alkalmas cserjék széles kínálatával gondoskodik arról, hogy a továbbiakban ne okozzon gondot se a takarás, se a térhatárolás. Alkalmasak a kert egyes részeinek határozott elválasztására, vagy a kevésbé látványos területek eltakarására is.

Az alacsonyabb sövények, amelyeket jelzősövényeknek is szoktak nevezni, akár még díszítőelemek is lehetnek akkor, ha egy virágágyás széle mellé kerülnek, de markáns jelzőként működhetnek a gyep és az évelőágy szegélyeként is.

A sövénynek való növények köre elég széles palettán mozog

A sövények legtöbbje a cserjék közül kerül ki, de akad néhány fa is, amiből masszív sövény nevelhető. Hogy ne bonyolódjunk túlságosan bele ezen növények taglalásába, érdemes bizonyos szempontok szerint csoportosítani őket. Például méret vagy növénytípus szerint.

A méret szerinti csoportosítás lényegében meghatározza a feladatukat is. Léteznek:

  • Alacsony vagy jelzősövények – ezek elsősorban hangsúlyozásra valók és díszítőelemként működhetnek. Leginkább az utak mentén alkalmazzák őket, a 20-30 centis magasságukkal mutatják, hova nem kellene lépni.
  • Középmagas sövények – 80-160 cm-esek, leginkább díszítő szerepük van (jelzőnövénynek nagyok, takaráshoz pedig kicsik). 
  • Magas vagy takarósövények – a legtöbb kerttulajdonosnak ez a csoport mozgatja meg a legjobban a fantáziáját, amelyek javarészt az utcai belátás megakadályozására valók.

Összetétel szerinti csoportosítás

Léteznek:

  • Örökzöld sövények – előnyük, hogy télen-nyáron takarnak, de a legigényesebb, legdrágább növények közé tartoznak.
  • Lombhullató-virágos sövények.
  • Vegyes sövények – ezek kialakítása igényli a legnagyobb körültekintést és tervezést, mert alaposan át kell gondolni, hogy mit hová és mi mellé ültessünk. 

Melyek a leggyakrabban választott cserjék?

Lássuk a legnépszerűbbeket:

  • Babérmeggy – télen-nyáron takaró, örökzöld cserje, a legtöbb helyen sövényként alkalmazzák.
  • Egybibés galagonya – egy középmagas, tömötten ágas, tövises cserje vagy 5-8 méteres kis fa szétterülő koronával.
  • Érdeslevelű gyöngyvirágcserje – ez a Kelet-Ázsiában őshonos, felfelé törekvő ágrendszerű, rendkívül dekoratív lombhullató díszcserje is nagyon népszerű. 
  • Fehér virágú nyáriorgona – hosszú, keskeny virágbugáiról nevezték el, gyorsan növő cserje, ami egyetlen szezon alatt 1,5 – 2 métert is nőhet.
  • Fehér-tarka japán kecskerágó egy lassan növekvő, örökzöld cserje vagy fa, aminek a magassága a 2-3 m-t is elérheti.
  • Fénylő madárbirs – egy Kínában őshonos vízszintesen elterülő növekedésű, piros bogyóival díszítő talajtakaró cserje.

A felsorolás hosszan folytatható lenne, hiszen még számtalan cserje alkothat sövényt a kertünkben. Érdemes minél alaposabban tanulmányozni a jellemzőiket, hogy a számunkra legmegfelelőbb fajtát tudjuk kiválasztani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás