Hirdetés

Napjainkban egyre fontosabbá válik a vizes élőhelyek védelme és hosszú távú megőrzése. A természetes vizek rendkívüli mértékű fogyása miatt felértékelődtek a kis kiterjedésűek is, amelyek megőrzésére ma még nincs országos program, erre hívja fel a figyelmet a WWF Magyarország.

A múlt század közepén Magyarország területének egy negyede állandóan vagy időszakosan vízzel borított terület volt. Az elmúlt százötven évben azonban drámaian, alig két százalékra csökkent a vizes élőhelyek aránya, így ezeken az élőhelyeken a jellemző növény- és állatvilág nagy része megsemmisült. Az ember által átalakított területek fokozatos térnyerése, az erőforrások mértéktelen kihasználása, valamint az üvegházhatás következtében a vizes élőhelyek degradációja egyre súlyosabb mértékű. A kevés újonnan képződő víztest sem mennyiségében, sem minőségében nem ellensúlyozza a veszteséget. A megmaradt vizek, vizes területek számos védett növény- és állatfajnak nyújtanak életteret, ezért védelmük a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

A WWF Magyarország 1999-ben indította el a „Kisvizek Védelme” című programját, amelynek célja az országban található kisméretű – legfeljebb 6 hektár nagyságú – víztestek feltérképezése, természetvédelmi szempontok alapján történő felmérése, védelme, illetve rehabilitációja.
A program megvalósításában általános- és középiskolák, környezet- és természetvédelmi szervezetek és magánszemélyek vesznek részt. A résztvevők a WWF-től a kisvizek felméréséhez szükséges szakmai és technikai segítséget kapnak. A terepszemlét és a begyűjtött adatok értékelését követően derül ki, hogy a továbbiakban milyen mértékű beavatkozás szükséges a védelem érdekében. A program hosszú távú céljai között tavak rehabilitációja, tanösvények építése, kezelési tervek kidolgozása is szerepel.
A Kisvizek Védelme programról és eredményeiről bővebb információ a WWF Magyarország honlapján olvasható: www.wwf.hu
További információ:
Ereifej Laurice, program-koordinátor, WWF Magyarország. Tel: 214-5554/124,
e-mail: laurice.ereifej@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás