Hirdetés

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével a Zöldövezet Társulás az idén 11 nyári fesztiválon vezeti be a “ZöldÖvezet” programot, hogy csökkentjen a fesztiválok környezetterhelése, újrahasznosítsák a hasznosítható hulladékot és így kevesebb vegyes szemét kerüljön a hulladéklerakókba – jelentette be Fodor Gábor miniszter a soproni VOLT Fesztiválon.

A tárcavezető szerint a program anyagi támogatásának célja a fesztiválozó közönség környezettudatos magatartásának ösztönzése. A Volt fesztiválon 15 hulladékgyűjtő sziget működik, valamint egy további, demonstratív, oktató célú előkezelő sziget. A ZöldÖvezet információs pontot is üzemeltet, ahol a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos információs és oktatóanyaggal látja el az érdeklődőket.

Fodor Gábor a VOLT fesztiválon - bedobta magátA komplex szelektív hulladékkezelő rendszer 2007-ben a következő rendezvényeken valósul meg: a soproni VOLT fesztiválon, a tokaji Hegyalja Fesztiválon, a Balaton Sound Fesztiválon, a BalaTone Fesztiválon, a debreceni EFOTT-on, a Sziget Fesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a budapesti Parádé Bónuszon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az etyeki Kezeslábos Pincefesztiválon, és a budapesti Autómentes Napon. A fesztiválokon 10-15 gyűjtőszigetet helyeznek el, és a keletkezett hulladékokat előkezelés után újrahasznosítóknak adják át.

A program a rendezvények szervezői számára is előnyös: így csökkenthetik a kommunális szolgáltató által magas áron elszállított hulladék mennyiségét, miközben egy valóban környezetbarát esemény szervezőivé válnak.

A ZöldÖvezet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Sziget Kft. kommunikációs ügynöksége, a Sziget the Line, az Öko-Pannon Kht. és a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) összefogásával valósult meg.

Az elmúlt években – többek között Európai Uniós segítséggel – a tárca jelentős forrásokat fordított a szelektív hulladékgyűjtő rendszerek kiépítésére szerte az országban. Ennek eredményeképpen ma Magyarországon több mint 4.100 hulladékgyűjtő sziget és közel 80 hulladékudvar üzemel, összesen 110 ezer tonna éves kapacitással. Összességében ma már minden második ember számára elérhető távolságban vannak ezek a szelektív hulladékgyűjtő helyszínek, ám még közel sem használják ki ennyien ezt a lehetőséget: csupán minden ötödik ember gyűjti valamilyen rendszerességgel szelektíven a hulladékot.

FOTÓK LETÖLTHETŐK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás