Hirdetés

Miniszteri elismerő oklevelet adott át Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság két munkatársának. Dominek Jácint és Szabó Ferenc rendőr zászlósok a Balatoni Halászati Rt. halőreinek jelzése alapján október végén egyetlen éjszaka alatt hat embert fogtak el, és állítottak elő, akik tiltott módszerrel akartak halat fogni a Balatonból.

A halrablások a becslések szerint évente 700-800 milliós kárt okoznak a Balatoni Halászati Rt.-nek. Az orvhalászok hálóiban a leggyakrabban értékes nemeshalakat, főleg pontyot, fogassüllőt, és harcsát találnak. Nehéz megítélni, hogy a lopott zsákmányt hol értékesítik, de valószínűleg a Balaton környéki magánvendéglők asztalaira kerülnek, sőt egyes vélemények szerint budapesti vendéglátóhelyeken is felszolgálnak illegálisan fogott balatoni fogassüllőt.
A minden évben óriási kárt okozó halrablást a Balatoni Halászati Rt. szakemberei szerint csakis összehangolt, az északi és déli parton egyszerre, rajtaütésszerűen végrehajtandó ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani. A most előállított „rabsicok” (orvhalászok) az alsóörsi kikötőből vitorlással futottak ki éjjeli körútjukra. Elfogásukkor a rendőrök és a halőrök összesen 160.000 forint értékű élő halat, többek között 64,5 kg fogassüllőt találtak a hálóikban. Az orvhalászok ellen lopás megalapozott gyanúja miatt büntető eljárás indult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás