Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Lenyűgözően jó állapotban fennmaradt prehisztorikus planktonok ritka fosszíliái lehetővé teszik, hogy a kutatók szemügyre vegyék, miként viselik el az apró tengeri organizmusok az óceánok savasodását.

A kokkolitofórák – mikrométer méretű tengeri planktonok, kalcium-karbonát lapocskákkal borítva – ép maradványainak megtalálása igazi sikernek mondható, ugyanis az ilyen egysejtű organizmusok fosszíliái utáni kutatás gyakran csak a tengerfenékre hullott töredékeket tárja fel.

„Az ép, 56 millió éves üledékminták felbontása révén pásztázó elektronmikroszkóppal megvizsgálhatjuk a kokkolitofórákat” – mondja Paul Bown londoni kutató, aki az első képeket egy kaliforniai szakmai szimpóziumon mutatta be. A kutatók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az óceán klímaváltozás kiváltotta savasodása csökkenti majd a kalcium-karbonát mennyiségét a vízben, így megnehezíti az algáknak a túlélésükhöz létfontosságú mikroszkopikus lemezek kialakítását. Az ép fosszíliákkal a szakemberek össze tudják hasonlítani az ősi és modern kokkolitofórák méretét, vastagságát és növekedési ütemét. Bown és kollégája, Samantha Gibbs a több ezer mikroszkopikus fosszíliát tartalmazó üledékeket Kaliforniánál, New Jerseynél és Tanzániánál gyűjtötte be.

A múltbeli adaptációkat vizsgálják a paleocén-eocén termális maximum időszak előtti és utáni periódusból. A mintegy 55 millió évvel ezelőtt végbement gyors óceáni melegedést és savasodást a jelenleg folyó savasodás legjobb természetes analógiájának tartják. Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy az ősi kokkolitofórák növekedési üteme nagyon érzékenyen reagált az óceáni kémia gyors változásaira.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás