Hirdetés

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mobil mérőállomása június 1-jétől szeptember 30-ig Balatonfüreden, az Esterházy strandon óránként méri a levegő tisztaságát.

A mért adatokat a veszprémi laboratórium dolgozza fel, és azok a környezetvédelmi tárca honlapján is nyomon követhetőek. A Balatonnál nyaralók a levegő mellett a víz tisztaságáról is rendszeres tájékoztatást kaphatnak a zöldtárca honlapján.

A mobil mérőállomás a legveszélyesebbnek számító anyagok – ózon, nitrogén oxidok, szállópor (PM10)- koncentrációját óránként méri, emellett olyan meteorológiai paramétereket is vizsgál, mint szélirány, szélsebesség, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, valamint a napsugárzás intenzitása. A talajközeli ózon a levegőben levő kipufogógázból keletkezik a napfény ultra-ibolya sugárzásának hatására, így nyáron különösen oda kell erre figyelni. A mérőkészülék folyamatosan méri a levegő ózon koncentrációját,melyből 15 perces átlagokat képez. A mérési eredmények a mérőkocsiban elhelyezett számítógépes adatgyűjtőn keresztül GPRS átvitellel óránként kerülnek a Veszprémben levő adatgyűjtő alközpontba, ahol az adatok ellenőrzése történik. Az adatok innen az Országos Adatgyűjtő Központba, innen pedig a KVVM aloldalát képező Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatba kerülnek. 

Korábban a Balaton mellett nem volt mód légszennyezettség mérésére. A szolgáltatás közös együttműködés eredményeképpen valósult meg. A helyszínt a strandot üzemeletető Probio Zrt., az üzemeltetési költségeket Balatonfüred Önkormányzata, míg a működtetés szakmai felügyeletét a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Felügyelőség biztosítja. A mobil mérőállomás telepítése közel 50 millió forintba került.

A mobil mérőállomásról 2008. május 30-én 13.30-kor Balatonfüreden, az Esterházy strandon (Tagore sétány) háromoldalú együttműködési megállapodást ír alá a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Felügyelőség részéről Dr. Kling István igazgató, Balatonfüred Város Önkormányzata részéről Dr. Bóka István polgármester, a strand üzemeltetője, a Probio Zrt. Részéről pedig Somogyi László vezérigazgató.

A balatoni levegő mellett a tó vizének állapotáról is rendszeres tájékoztatást kaphatnak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjára látogatók, emellett a minisztérium és a Balaton Szövetség Kékhullám zászlóval kitüntetett strandjain is kötelezően megtalálható lesz a víz minőségét is feltüntető információs tábla.

Június elejétől a következő linkeken érhető el tájékoztatás:
Balaton levegőszennyezettsége >>>

Balaton vízminősége >>>  Balaton ikon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás