A rovat kizárólagos támogatója

Március 16-án korán reggel telefonhívás érkezett a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesülethez, miszerint molnárgörényt fogtak csapdával Mezőkovácsházán (Békés megye). A kutatók is meglepődtek.

A bejelentő, az Egyesület múlt év novemberében a greenfo.hu-n is közzétett felhívására jelentkezett, amelyben elütve, vagy esetleg csapdával fogott görények bejelentését kérték.

A hazánkban előforduló két görényfajról, a gyakoribb közönséges görényről és a ritkább molnárgörényről ugyanis nagyon keveset tudni, ráadásul valószínűleg kereszteződnek is egymással a két faj egyedei, átmeneti színezetű, nehezen meghatározható utódokat (hibrideket) eredményezve. A kutatók a megtalált állatokból szövetmintát vesznek, amely alapján a fajok rendszertani státusza, és az egyedek esetleges hibridizációja is vizsgálható.

Az eddig bejelentett megfigyelések és begyűjtött példányok közül azonban a március 16-i mezőkovácsházai eset volt a legérdekesebb. A bejelentő ugyanis arról tájékoztatott, hogy az élvefogó csapda, ami a molnárgörényt foglyul ejtette, a ház nyitott fáskamrájában található. Érdemes tudni a molnárgörényről, hogy az eddigi irodalmak az ember közelségét, és a településeket messze elkerülő rejtett életmódú ragadozóként mutatják be, amely a nyílt élőhelyek, legelők, kaszálók és szántóföldek lakója.

A jellemzően sötétebb színezetű közönséges görény már inkább megtelepszik a települések környezetében is. Meglepetésre, ez a tipikusan molnárgörény színezetű példány a mezőkovácsházi református templom, illetve a szomszédságában lévő parókia udvarára járt vadászni. A szakemberek a görényt egy zsák segítségével vették ki a csapdából, megmérték a tömegét, meghatározták a nemét – egy hím egyed volt –, majd egy kis szövetmintát vettek a füléből a genetikai vizsgálatokhoz, amit a MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport végez el. Ezután az állat visszakerült a csapdába, mert a befogás helyszínén nem lehetett elengedni: a bejelentő kérése az volt, hogy valahol a háztól távol engedjük el, hogy a baromfiudvart ne veszélyeztethesse.

molnárgörény lakcímváltozás :)molnárgörény lakcímváltozás 🙂

A befogás helyétől hat kilométerre lett végül elengedve hörcsögben és pocokban gazdag mezőgazdasági táblák között, számára megfelelő élőhelyen. Erdősáv mellett választották ki az elengedés helyét, hogy az állat könnyen búvóhelyet találhasson magának a számára ismeretlen helyen. Mikor a kutatók nyitották a ketrec ajtaját mindannyian meglepődtek, mert arra számítottak, hogy görényük majd célba véve a fedezéket nyújtó sűrű növényzetet néhány másodperc alatt eltűnik a szemük elől. Ezzel szemben a ketrecből kijőve megállt, visszanézett rájuk, majd két lábra ágaskodva röviden még egyszer végig mérte őket – riadtságnak nyoma sem látszott rajta – és csak ezután vette az irányt a növényzet felé tipikus „görényügetéssel”.

A kutatók továbbra is várják a bejelentéseket.
Írjon, vagy hívja őket az alábbi elérhetőségeken, ha görényt lát!
Email: gorenyinfo@gmail.com Tel.: Görföl Tamás +36 30 200 6222      Ottlecz Barnabás +36 20 457 5793

Kapcsolódó anyagok:

Új emlősfajt írtak le magyar kutatók Kazahsztánban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás