Hirdetés

A Balatoni Halászati Rt. – a közös rendőr-halőr járőrözés mellett – a műholdas megfigyelést is bevetette az évente fél-egymilliárd forint kárt okozó orvhalászok ellen.
Szakál Tamás, a siófoki székhelyű részvénytársaság horgászati ágazatvezetője szerint a Balatoni Halászati Rt. 13 halőre a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság embereivel közösen járőrözve, a műholdas rendszer segítségét is igénybe véve, igyekszik csökkenteni az évente sok százmillió kárt okozó orvhalászatot. Néhány hete Balatonszepezdnél a vízi rendőrség leplezett le három német állampolgárságú orvhalászt, akik horgászati tilalmi időben majdnem száz kiló halat fogtak ki a tóból. A gyorsított eljárásnak köszönhetően azóta a bírósági ítélet is megszületett, a három haltolvajt egyenként 280-380 ezer forint közötti bírság megfizetésére kötelezte. A részvénytársaság kárigénye 900 millió forint, ami a kifogott hatalmas harcsák, pontyok, süllők tenyészértékét fejezi ki, mivel az ívási időszakban történt.
A külföldi orvhalászok, orvhorgászok ellen elég nehéz eljárni; az említett esetben az eljárás
lefolytatását a nagy értékű zsákmány tette lehetővé. Egy másik jelentősebb eset a közelmúltban történt Aliga előtt, ahol a tóban orvhalászok által elhelyezett hálót fedeztek föl; a 600 méteres hálót műholdas helymeghatározóval tudták megmérni. A műholdas megfigyelés ebben az esetben nem járt az orvhalászok leleplezésével, ugyanis a halőrök a háló fölött a tó felszínén már döglött halakat találtak, így a hálót és az elpusztult zsákmányt a jég elolvadását követően eltávolították a vízből. A mintegy tíz mázsa foszló hal tenyészértéke az ívási időszak miatt mintegy tízmillió forint. A tél beállta előtt kivetett háló zsákmányát a haltolvajok valószínűleg azért nem merték kihúzni, mert éppen decemberben jelentette be a társaság a közös vízi rendőr-halőr járőrözést – mondta Szakál Tamás.
2003. április 12.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás