Hirdetés
greenfo/mti

Kedvező a jéghelyzet, így a hétvégén megkezdődött és jövő héten már teljes üzemben aratják a nádat a Balatonon; a munkákra az idén feleannyi pénz jut, mint az elmúlt évben.

Az 1.200 hektárra tehető balatoni nádas egyharmada természetvédelmi terület, a többit legalább három évenként célszerű lenne learatni. Tavaly 15 millió forintos keret jutott a feladat elvégzésére, az idén ennek csak alig több mint a fele. A kívánatos 250-300 hektárnyi nádasnak így várhatóan csak a felét sikerül majd learatni – közölte Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője.

A meghirdetett közbeszerzési eljárásban öt balatoni nádarató cég 94 hektárnyi vízvédelmi, vagyis tisztító nádaratásra kapott megbízást, amelynek elvégzéséért hektáronként 67-70 ezer forintot fizet a vízügy. Ezen felül 43 hektárnyi olyan jobb minőségű, ipari célra hasznosítható nád aratására adtak ki engedélyt, amelyért az arató fizet hektáronként 25 ezer forintot. Mederkezelői hozzájárulással horgászegyesületek, önkormányzatok és magánszemélyek is kaphatnak engedélyt arra, hogy saját költségeiken levágják a nádat kisebb területeken. Eddig 35 ilyen kérelmet nyújtottak be a vízügyöz, de sorra érkeznek újabbak. Hanga Csaba elmondása szerint az ilyen külön kérelmezők évente mintegy 20-30 hektárnyi nádat vágnak le a Balatonnál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás