Hirdetés

Nagy-Britannia április 22-én fogadalmat tett az évi 5 milliárd USA dollár értékű illegális állatkereskedelemmel való leszámolásra, s a természetkárosító bűncselekmények elleni küzdelem összehangolására létrehoz egy hírszerző központot.

„Kétségtelen, hogy az élővilág elleni bűnözés továbbra is létezik, az általa megmozgatott pénzösszegek óriásiak, és a leginkább veszélyeztetett fajok közül néhányat a kipusztulás szélére taszít”- mondta a brit környezetvédelmi miniszter, Michael Meacher. „A pénz és a ritka fajok iránti teljes közömbösség élteti ezt a kereskedelmet” – tette hozzá a Nemzeti Természetpusztító Bűnözés Elleni Hírszerző Egység (National Wildlife Crime Intelligence Unit) felavatásakor. Nagy Britannia is aláírta az 1973-as CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) egyezményt, amely nagyjából 800 faj kereskedelmét tiltja és további 23 000-ét szabályozza.
De nagy a kísértés ezen szabályok megkerülésére, hiszen például a feltételezett gyógyhatása miatt árult orrszarvú-tülök kilónként 22 000 dolláros fekete-piaci árával drágább, mint az arany, vagy sok illegális kábítószer.
Az USA természetvédelmi hivatalának számításai szerint az élőlények csempészése a második a drogcsempészet után a bűnözési ágak „jövedelme” alapján.

A mai brit szabályok szerint az élőlényekkel való törvénytelen kereskedésre kiszabható legnagyobb büntetés két és börtön, de eddig csak kevés ilyen ítélet született. Ugyanakkor a kormány a szigorúbb büntetések lehetőségét vizsgálja, mondta Meacher, aki arra bíztatja a bíróságokat, hogy használják ki teljes mértékben lehetőségeiket.

Az új egység a Nemzeti Bűnüldözési Hírszerző Egység (National Criminal Intelligence Unit) része lesz, és a rendőrség, a vámhivatalok és a természetvédelmi hivatalok az illegális kereskedelem felszámolása irányába tett erőfeszítéseit fogja összehangolni.
Forrás: Reuters www.reuters.com Planet Ark
2002.04.29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás