Hirdetés
Reuters

A következő 10-15 évben nincs szükség az atomenergetikai kapacitások növelésére Nagy-Britanniában, adta hírül a brit kormány, amely azonban az atomenergetikai ipar későbbi fejlesztését nem zárja ki teljes mértékben.

Margaret Beckett brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési miniszter az ITV televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a megújuló erőforrások fokozottabb hasznosítását kívánják előtérbe helyezni az atomerőművi fejlesztésekkel szemben. Nagy-Britannia mintegy 25 százalékban támaszkodik az atomerőművekre a teljes áramtermelésben, de már több mint egy évtizede nem épült az országban atomerőmű, és a jelenleg még működő erőművek többségét a következő húsz évben be akarják zárni. A miniszter elmondta, hogy az atomerőművek mint fenntartható energiaforrások értéke azért tekinthető csak korlátozottnak, mert igen bonyolult és hosszadalmas eljárás e nukleáris létesítmények leállítása és termelésből történő kivonása.

A brit kormány a megújuló energiaforrások szélesebb körű hasznosítását azért is szorgalmazza, mert alkalmazásuk révén csökkenthető a széndioxid-kibocsátás mértéke. Tervei szerint az ország áramtermelésének 10 százaléka származik majd zöldforrásokból 2010-re, ezen belül 7-8 százalék lesz a szélenergia aránya.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás