Hirdetés
Reuters - MTI

Nagy-Britannia komoly választás előtt áll: vagy nagy sebességgel hulladék-feldolgozókat épít, vagy elönti a szemét.

Az Európai Unió rendelkezése szerint az egyszerűen lerakókba helyezett hulladék mennyiségét 2010-re a mostaninak 10 százalékával, 2020-ra pedig harmadával kell csökkenteni, és Nagy-Britanniában ma gyakorlatilag a hulladékot nem dolgozzák fel, csak gödrökbe helyezik.

A brit hulladék jelentős részét el kellene égetni, ez a megoldás viszont a helyi környezetvédők ellenállásába ütközik, akik nem szeretnék a “kertek alatt” a hamvasztó-kemencéket látni. A hulladékügyben felelős illetékesek szerint komoly nevelő munkára lenne szükség a lakosság szintjén, hogy a hulladék ne okozzon tragédiát, mert máskülönben egyszerűen nem jut el sehová, elönti Nagy-Britanniát. Ha a 2010-es előírást tartják, akkor 3 millió tonna hulladéknak nem jut hely, 2020-ra pedig, ha nem épülnek meg a hulladékégetők, évi 10 millió tonna szemétnek nem lesz helye, esetleg csak az újabb gödrökben.

Összesen 2300 hulladékkezelőt kellene létesíteni brit földön a 2020-as uniós előirányzat teljesítéséhez. Ez a beruházás mai áron 30 milliárd fontba kerülne. Mi több, egy kezelő tervének megszületése, illetve működésének elkezdése között öt év is eltelhet. Nagy-Britannia eszerint legkevesebb hat évvel le van maradva az uniós elvárásoktól, ott tart, ahol tíz évvel ezelőtt Dánia vagy Hollandia. Azzal együtt, hogy a kormányzat már elhatározta: a szemétlerakók fenntartóinak fizetett díjat tonnánként 15 fontra, majd évente három fonttal emeli, azaz a szemét lerakása hamarosan igen gazdaságtalan lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás