Hirdetés

Tiszafüreden 2004. július 16-án ünnepélyes keretek között aláírták a Tisza-tavi regionális hulladékgazdálkodási ISPA program három szerződését: a támogatási, építési illetve PR szerződést.

A Tisza-tavi regionális hulladékgazdálkodási ISPA beruházás keretében a szerződéseket Pintér Erika Tiszafüred város polgármestere, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részéről a Fejlesztési Igazgatóság vezetője dr. Donáth Béla, valamint a nyertes pályázók képviselői írták alá.
A beruházás Tiszafüred és a régió 42 településén mintegy 112.000 állandó (és 11.150 szezonális) lakos hulladékgazdálkodási gondjait fogja megoldani. A beruházás egy új korszerű lerakó, és egy ebbe a rendszerbe bekapcsolt hulladékátrakó létesítését foglalja magában. Ez magával vonja a már meglévő 33 db hulladéklerakó rekultivációját. Az érintett településeken bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, ezzel lehetőség nyílik az így begyűjtött hulladék korszerű ártalmatlanítására és újrahasznosítására.

A hat elemből álló ISPA beruházás közül három szerződést írtak alá Tiszafüreden. A végső kedvezményezett és a KvVM között létrejött támogatási szerződés a projekt finanszírozásának alapja, biztosítéka. Az építési tendert a Vegyépszer Rt. – KEVIÉP Kft. konzorciuma nyerte, a meghívásos PR pályázaton pedig a Noguchi Communications lett a győztes. Az építési tendert 2004. március 1-jéig kellett leadniuk a pályázóknak és a beadott pályázatokból egy előre felállított független bizottság választotta ki a nyertes vállalkozást. A Vegyépszer Rt.-nek 17 hónap alatt kell elvégeznie a szerződésben foglalt feladatokat. Az építési szerződésben foglalt feladatok: új regionális hulladékkezelő rendszer létesítése és beüzemelése Tiszafüreden és egy új átrakó állomás létesítése és beüzemelése Mezőkövesden.
A tiszafüredi létesítmény a következő paraméterekkel fog rendelkezni: egy 550 ezer m3 hulladék befogadására alkalmas lerakó csapadék- és csurgalék vízkezelő rendszerrel együtt, egy évi 5700 tonna kapacitású komposztáló üzem és egy évi 2750 tonna kapacitású válogatócsarnok kerül megépítésre és üzembe helyezésre. A mezőkövesdi átrakó pedig egy már meglévő, működő hulladéklerakó területén épül, de attól elkülönített és komplex rendszerben.
A PR szerződés tárgya az érintett településeken a lakosság és önkormányzatok tájékoztatása a beruházás előrehaladtáról, két éven keresztül. Ez teljes körű információszolgáltatást jelent a megváltozott hulladékkezelésről, működési rendszerről, az építkezések menetéről. A Noguchi külön feladata lesz a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése a szerződésben meghatározott célcsoportok körében, illetve a környezettudatos szemlélet kialakítása és egy ennek megfelelő életmódra való nevelés.
A régió ISPA program által érintett települései 4 megyéből:
Jász-Nagykun-Szolnok megye: Tiszafüred+Tiszaszőlős, Abádszalók, Nagyiván, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszaroff, Tiszaszentimre, Tomajmonostora, Kunhegyes.
Heves megye: Poroszló, Sarud, Füzesabony, Újlőrincfalva, Mezőszemere, Dormánd, Egerfarmos, Szilhalom, Besenyőtelek, Mezőtárkány.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borsodivánka, Tiszadorogma, Tiszavalk, Négyes, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Egerlövő, Mezőnyárád, Mezőnagymihály, Sály, Szentistván, Szomolya, Tard, Tiszabábolna, Mezőkövesd. Hajdú-Bihar megye: Egyek, Tiszacsege.
A szerződő települések társulását gesztorként Tiszafüred Önkormányzata vezeti.
További információ: Tisza-Tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás Cím: 5350 Tiszafüred, Fő út 1. Telefon: 06 59/510-515 Fax: 0659/511-285 E-Mail: polgarmester@tiszafured.hu
Kapcsolódó linkek: Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (CFCU): www.cfcu.hu
EuropeAid Co-operaton Office: http://europa.eu.int/comm/europeaid/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás