Hirdetés
greenfo/MTI

A Virágos Magyarországért verseny idei fődíját város kategóriában a Somogy megyei Nagyatád, míg falu kategóriában a szomszédos Baranya megyei település, Orfű nyerte el.

A nyertes települések, azaz Nagyatád és Orfű 2006-ban indulhat az Európai virágos városok és falvak versenyében, amelyben korábban két somogyi város, Kaposvár és Siófok, valamint a falvak versenyében Géderlak aranyérmet szerzett, Balatonszárszót pedig ezüstéremmel jutalmazták. A versenyre ebben az évben 306 település nevezett be, s köztük a két kiemelt díjazott mellett további 120-an vehettek át elismerést.

A miniszterelnök elismerő oklevelét Győr és Géderlak, a Magyar Turisztikai Hivatal különdíját Szeged, a Magyar Turizmus Rt. díjait Vác és Sátoraljaújhely önkormányzata kapta. A Belügyminisztérium különdíját Gyula és Kunbaja nyerte el, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Szigetvárt jutalmazta, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Kiskunfélegyházát és Kisbajomot részesítette elismerésben, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium díjait Ajka és Visonta, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fődíját pedig Tiszaújváros kapta. A versenyt kiíró Magyar Turizmus Rt. szervező bizottsága által ebben az évben alapított Arany Rózsa díjat, amelyet ezentúl a versenyben több éven át élen járó településeknek ítélnek oda, ezúttal Debrecen, Eger, Pécs és Tiszaújváros önkormányzata vehette át.

Nagyatád polgármestere elmondta: a lakosság visszajelzései igazolják, hogy érdemes volt dolgozni, a munkát folytatják tovább, lépésről lépésre. A mintegy 12 ezer lakosú somogyi városban évente több tízezer virággal díszítik a parkokat, közterületeket. Gondozott parkjaiban száz éves gesztenye- és platánfák adnak árnyékot. Nagyatád a fődíjjal esélyt kapott, hogy a nemzetközi megméretésben tovább gazdagítsa a virágosítási versenyben aranyéremmel büszkélkedő somogyi városok számát. A környezetszépítő versenyt hazánkban 1994-ben hirdették meg első alkalommal, azóta a nemzetközi zsűri előtt 15 magyar város és falu képviselte hazánkat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás