Hirdetés

Télen is nyitott ablaknál alszanak a panelben élők – a lakosság 1/5-e, közel 2 millió ember kénytelen több energiát elhasználni, mint amire feltétlen szüksége van. Ennek országosan is számottevő energia-pazarlás a következménye.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a lakossági távfűtési díj tervezett emelése kapcsán az alábbi gondokra kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét, és egyúttal megoldási javaslattal is él: Többszázezer – állami beruházásban készült, gyenge szigetelésű – panellakásban a lakosság 1/5-e, közel 2 millió állampolgár él, köztük sok nagycsaládos. Jelenleg a lakások többségében, a szabályozhatatlan távfűtési rendszer miatt a lakosok jelentős része kénytelen több energiát elhasználni – sőt télen is nyitott ablaknál élni -, mint amire feltétlen szüksége van. Ennek országosan is számottevő energia-pazarlás a következménye.

Az egyesület szakértőkkel egyeztetett álláspontja, hogy első lépésként a fűtési rendszer szabályozhatóvá tételével ezt az energia-pazarlást kell megszüntetni. A szabályozhatósággal jelentős energia-megtakarítás érhető el, mely természetesen országos érdek is, ezért megvalósítása nem hiúsulhat meg a forráshiányos önkormányzatok és a panellakásokban élő szegényebb lakosság fizetésképtelensége miatt. A ráfordítás költsége 1-2 év alatt megtérülhet – a megtakarított energián túl a hátralékosok és egyéb segélyek terhének csökkenésével is -, vagyis a munka önfinanszírozónak tekinthető.

“Egyesületünk az elmúlt években az aktuális döntéshozóknál többször is felemelte szavát a lakosok közt lévő esélyegyenlőtlenség miatt. A távfűtés költsége ugyanis lakásonként akár 100 százalékban is meghaladhatja a más fűtési módokat használókét. Az alacsony egy főre jutó jövedelmű családok összjövedelmének 35-40 százalékát is elérheti a közműköltség, ami gyakran már meghaladja teherbíró képességüket, hátralékba kerülnek és elárverezés, lakásuk elvesztése fenyegeti őket! Ezért, a családok és az ország energia-megtakarítása érdekében – a kérdés rendkívüli jelentősége miatt – Egyesületünk javasolja első lépésként a viszonylag kisebb költségű, de jelentős megtakarítást eredményező fűtésszabályozás azonnali megvalósítását. Csak ezt követően vethető fel a fűtési költségek differenciált emelése, amelynek – a tervezettel ellentétben – semmiképpen sem pusztán az adott lakásban elfogyasztott hőenergia mennyiségét, hanem a lakásban élők számát kell alapul vennie! “-o lvasható.
Második lépésként – 2007. évi kezdéssel – az EU energiatakarékossági forrásait felhasználva, lehetőséget kell teremteni a lakosságot kevésbé megterhelő költségmegosztású konstrukció kialakítására, és így a panellakás-állomány rehabilitációjának felgyorsítására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás