Hirdetés

A Védegylet és az Energia Klub a paksi atomerőmű üzemidejének esetleges meghosszabbítása kapcsán nyílt levéllel fordul az országgyűlési képviselőkhöz.

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Országgyűléséhez
Tisztelt Parlamenti Képviselő!


Ne szavazza meg az Ön elé terjesztett, a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról is szóló (H/17395. számú) határozati javaslatot! Sehol a világon nem fordult még elő az, hogy egy ilyen technológiájú nukleáris erőmű élettartamát több évtizeddel meghosszabbították volna. Gondoljon bele abba, milyen kockázatot jelent az, ha egy különösen bonyolult rendszert majdnem kétszer annyi ideig használnak, mint amennyire eredetileg tervezték! A magyar kormány, amikor arra kéri Önt, hogy döntsenek ebben a kérdésben, gyakorlatilag a pecsétnyomó szerepére kárhoztatja az Országgyűlést. Ha Ön pusztán „tudomásul veszi a tájékoztatást” arról, hogy a reaktorok az eredetileg tervezett 30 év helyett 50 évig működjenek, akkor Ön a nevét adja valamihez, amiről nincs elegendő információja. A beterjesztett szöveg alapján ugyanis nem lehet megalapozott és felelős döntést hozni!

Az anyag hemzseg a csúsztatásoktól, és elhallgat egy sor fontos információt. Nem beszél ugyanis a kockázatokról, illetve még csak kísérletet sem tesz arra, hogy megvizsgálja egy más struktúrájú villamosenergia-rendszer lehetőségét. Az atomenergia-ipar haszonélvezői céljaik érdekében minden lehetséges eszközzel manipulálják a döntéshozókat és a közvéleményt. Úgy érvelnek, hogy az atomenergiának nincs alternatívája, Paks nélkül a magyar energiaellátás összeomlana. Ez hazugság. Az atomenergia nagyon szennyező, drága, és egyáltalán nem biztonságos energiatermelő módszer, ráadásul van alternatívája. Sőt, az atomenergiának csak alternatívája van!

A XXI. századi technológia és Magyarország természeti adottságai lehetővé teszik, hogy sokkal hatékonyabb felhasználás mellett, megújuló energiaforrásokkal, környezetbarát módon lássuk el az országot a szükséges mennyiségű és minőségű energiával. 2003. április 10-én a paksi kettes blokkban súlyos üzemzavar történt. A két és fél éve bekövetkezett „esemény” riasztó helyzetet idézett elő. Következményeit mindmáig nem számolták fel, és az ezzel járó kockázatokat eltitkolják a magyar társadalom elől. Az üzemzavar bebizonyította a magyar szakértelem korlátait, sőt, a világon egyedülálló helyzetet még külföldi segítséggel sem tudták eddig megoldani. Az Önök hozzájárulásával tehát egy olyan erőművet akarnak húsz évvel tovább működtetni, amelynek egyik blokkja jelenleg is sérült. Az atomerőmű így nem csak a magyar lakosságra, hanem egész Kárpát-medencére is fenyegetést jelent.

Tisztelt Parlamenti Képviselő, a fentiek ismeretében milyen válaszokat adna az alábbi kérdésekre?
Tényleg egy háromsoros határozatban kell az elkövetkező 30 évet determináló kérdésről dönteni? Vajon miért kérik ezt Öntől már azelőtt, hogy a következő évtizedek energiapolitikai koncepciója megszületett volna? Nem fél attól, hogy Önnel vitetik el a balhét? Ha ugyanis ezután bármi probléma történik az erőműben, akkor majd arra lehet hivatkozni, hogy „a Parlament támogató döntése nélkül mindez nem jöhetett volna létre”! És ha néhány év múlva kiderül, hogy lett volna más, jobb, olcsóbb, tisztább, biztonságosabb megoldás, de már nem lesz visszaút, akkor mit mond majd a választóinak?

Tisztelt Parlamenti Képviselő, ezúton is kérjük Önt, hogy szavazatával ne támogassa a határozati javaslatot! Reméljük, hogy Ön a javaslat elutasításával világossá teszi, hogy nem vesz részt egy ilyen manipulatív döntéshozatalban. E levelet aláírók szándéka ugyanis az, hogy nyilvánosságra hozzák azok névsorát, akik az ország érdekeit, a jövő generációk és a környezet szempontjait figyelembe véve hozták meg döntésüket, és nem támogatták a határozatot.

Budapest, 2005. november 3.
Üdvözlettel: Ámon Ada, Boda Zsolt

Az Energia Klub és a Védegylet kezdeményezésére a következő szervezetek támogatásával:
BOCS Alapítvány
Csemete
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
E-Misszió Természet- És Környezetvédelmi Egyesület
Fauna Egyesület
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub Egyesület
Greenpeace
Hatvani Környezetvédő Egyesület
Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
Környezeti Tanácsadók Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Mozgalom a Margitszigetért Közhasznú Egyesület
Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Rügyecskék Alapítvány
WWF
Zöld Fiatalok
Zöldgömb Sport Klub

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás