Hirdetés
greenfo/mti

A cseh miniszterelnök nem lát okot arra, hogy Csehország felülvizsgálja az atomenergiával kapcsolatos álláspontját, így a temelíni erőmű bővítését sem.

Petr Necas mai bécsi bemutatkozó látogatása előtt nyilatkozott erről egy osztrák napilapnak. A kormányfő jelezte, hogy az atomenergia használatát hagyományosan ellenző Ausztriában folytatott tárgyalásai során is hangot fog adni a cseh álláspontnak. “Nem gondolom, hogy át kellene gondolni az atomenergiával kapcsolatos álláspontunkat. A legkisebb ok sincs ilyen megfontolásokra, mint például Temelín működésének korlátozása vagy leállítása”.

Mindkét cseh atomerőmű, a temelíni és a dukovany is Európa egyik legbiztonságosabb alapzatán, a Cseh Masszívumon épült, a tervezett új reaktorok pedig modernebb technológiát képviselnek, mint a fukusimaiak – hangsúlyozta.

A cseh miniszterelnök Michael Spindelegger külügyminiszterrel, Werner Faymann kancellárral és Heinz Fischer államfővel találkozik Bécsben.
Necas igyekezett eloszlatni a májusi osztrák munkaerő-piaci nyitással kapcsolatban Ausztriában élő aggodalmakat is. “Szeretném megnyugtatni az osztrák politikusokat. Véleményem szerint nem fenyeget az a veszély, hogy tömegesen áramlanak cseh munkavállalók Ausztriába” – mondta.

A hivatalos becslések szerint 20-25 ezer új munkavállaló érkezhet Ausztriába a hétéves átmeneti korlátozások feloldása után az érintett nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállamból, köztük Magyarországról. A hivatalos álláspont szerint a fokozatos piacnyitással és a készülő bérdömping-ellenes törvénnyel Ausztria megfelelően felkészült a májusi változásokra. Az osztrák jobboldali ellenzék továbbra is munkaerő-piaci zavaroktól tart.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás