Hirdetés
hvg hírlevél

Magyarországon is – ahogy Európa nyugati és középső részén, illetve Szibériában – honos a kormos varjú, amely a verébalakúak rendjébe és a varjak családjába tartozik, mezőgazdasági területeken, erdők szélén, fasorokban, ligetekben fordul elő, védett, s a természetvédelmi értéke 25.000 forint. A ránézésre egyszerű, fekete madár szerfölött okos jószág.

A tudósok már kiderítették, hogy fel tudja ismerni és meg tudja különböztetni az eltérő emberi hangokat, s összetett gondolkodásra képes. A Science tudományos magazin honlapján megjelent friss tanulmány szerzői azt állítják, a kormos varjú képes számolni, és a hangjával (károgással) jelezni az egyet, a kettőt, a hármat és a négyet.

A németországi Tübingeni Egyetem munkatársai három madárnak, különböző hangmintákkal tanították be a négy számot, amiket vizuálisan is megmutattak nekik. A betanítás során a helyes választ jutalomfalattal, lisztbogárral díjazták. Kiderült, hogy míg az egyet 100 százalékos pontossággal tudták elkárogni, a kettőt 60, a hármat 50, a négyet viszont már csak 40 százalékkal. A látott négy tárgyra olyannyira nem akartak négyet jelzően károgni, hogy gyakran előfordult, hogy nem voltak hajlandóak folytatni a kísérletezést.

Azt is regisztrálták, hogy a magasabb számok előtt a varjak kivártak, és később adták meg a helyes választ, mint ha magukban is számoltak volna. Az állatvilág más fajai is kezdetleges matematikusoknak bizonyulnak. A csimpánzok például képesek olyan szinten megérteni a számok jelentését, mint a kicsi gyerekek. Egyes hím békák pedig, amikor nőstényeknek udvarolnak, meg tudják számolni a rivális hímek brekegésének számát, és azt megtoldják eggyel, hogy bevágódjanak a kiszemelt párjuknál.
Még mindig tanuljuk, milyen okosak a varjak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás