Hirdetés

Úgynevezett környezetvédelmi menedékjogért fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz két orosz állampolgár, akik magyar környezetvédőkkel közösen demonstráltak tegnap a Parlament előtt.

Három tüntetőt bevittek az V. kerületi rendőrségre. “Nem kérünk több atomhulladékot!” – állt a tüntetők tábláján. Egy sugárfertőzött faluból érkezett két beteg orosz állampolgár egy moszkvai környezetvédő és a Greenpeace magyarországi vezetőinek kíséretében próbált meg bejutni Gyurcsány Ferenchez a csernobili atomkatasztrófa 19. évfordulóján.

A miniszterelnöknek három “ajándékot” hoztak: falujukból, Muszlimovóból származó földet, egy üveg vizet, valamint egy rénszarvas agancsát. Utóbbi sugárfertőzöttségét bizonyítandó egy elektromos mérőműszert helyeztek el a tárgy mellett. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai és a tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, hogy megvizsgálják a tárgyakat. Az aktivisták szerettek volna személyesen találkozni a miniszterelnökkel, akinek előzetesen megírták kérelmüket a “környezetvédelmi” menedékjogért. Gyurcsány Ferencet egy titkársági munkatársa helyettesítette, aki ígéretet tett arra, hogy tolmácsolja a tüntetők üzenetét.

“Azért vagyunk itt, mert tudomásunkra jutott, hogy Magyarország és Oroszország ismét tárgyalásokat kezdett a nukleáris hulladékok elszállításáról, holott 1998-ban törvény szerint megegyeztek arról, hogy többet nem hoznak Oroszországba semmilyen káros anyagot” – mondta a demonstrálók vezetője, Vladimir Slivyan. Az orosz környezetvédelmi mozgalom, az Ecodefense aktivistája hozzátette: orosz minisztériumi forrásokból tudni vélik, hogy a Paksi Atomerőműből származó, 1500 tonna mennyiségű nukleáris hulladék hamarosan megindulhat Muszlimovóba.

A három orosz állampolgárt elvezettek a rendőrök, tudomásunk szerint bevitték őket az V. kerületi kapitányságra – mondta az MTI-nek telefonon Weinbrenner Gábor, a Greenpeace magyarországi képviselője, aki kiemelte: szervezetük pusztán csak segített az oroszoknak, nem ők voltak a keddi megmozdulás főszervezői.

“A tárgyak nem tartalmaznak semmilyen veszélyes tartalmú vagy radioaktív anyagot” – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek, miután a vegyi felderítő csoportjuk a Parlament előtt elvégezte a vizsgálatot.


atomkor
atomkor

A Greenpeace különben az elmúlt hónapokban kamionos fotókiállítást rendezett a Pakstól Záhonyig vezető vasútvonal melletti településeken olyan a dél-urali, atomtemető közeli majaki fényképekből, amelyek szemléltetik az atomtemető, illetve annak sugárszennyezése által az ottani emberekre gyakorolt hatásokat. Csáki Roland emlékezetett arra, hogy a Moszkvától 1400 kilométerre, a kazahsztáni határnál fekvő üzemben 1957-ben bekövetkezett robbanás bizonyíthatóan 300 ezer embernél okozott maradandó egészségügyi károsodásokat, s legalább ennyi embert kellett a Majak melletti folyó mellől kiköltöztetni. A 30 fekete-fehér fotóból álló mobil-kiállítást hétfőn adták át Budapesten, majd Csehországban is bemutatják.

Rokkant oroszok tüntetnek a magyar atomhulladék ellen>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás