Hirdetés
Forrás: WAVO>>>

A nukleáris létesítmények üzemeltetőinek világszervezete a WANO által a dél-bohémiai Temelínben végzett kéthetes vizsgálat nem talált semmiféle hiányosságot sem a nukleáris biztonság, sem a sugárvédelem, sem a létesítmény biztonsága terén.

A vizsgálatot végző tíz ország 19 szakértőjéből összeállított csoport jelentésének konklúziója “kiválónak’ minősítette mind a létesítmény állapotát, mind pedig a személyzet képzettségét. Hiányosságot találtak azonban a dolgozók személyi egészségvédelmében, például a védősisakok használatában.

A nemzetközi atomenergia hivatal, az IAEO jelentéseivel szemben, amelyeket az érintett állami atomenergiai hivatalok kapnak meg, a WANO jelentését a létesítményt üzemeltető társaság, jelen esetben a CEZ kapja meg. A CEZ a WANO vizsgálatát “nyíltabbnak és alaposabbnak” találta az IAEO által végzett ellenőrzéseknél. A WANO két év múlva ismét helyszíni szemlét tart ajánlásai bevezetésének vizsgálatára.

A WANO-t az 1986-os csernobili katasztrófa után hozták létre a nukleáris létesítményeket üzemeltető társaságok. A szervezet évente mintegy húsz “csoportos vizsgálatot” tart tagjai körében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás